ΠΛΗΡΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΟΙΕΛΕ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΕΝ ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΕΣΠΑ Η ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΘΕΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΝΗ – ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΟΛΟΓΟΥ κ. Γ. ΜΕΛΙΣΣΑΡΗ


Πλήρης επιβεβαίωση όσων η ΟΙΕΛΕ ανέφερε προ 11 ημερών σε ανακοίνωσή της και που ορισμένοι ιδιοκτήτες νηπιαγωγείων βιάστηκαν να διαψεύσουν. Με την υπ’αριθμ. 37445/9-4-2020 Απόφαση Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ορίζεται σαφώς ότι ιδιωτικά νηπιαγωγεία, αλλά και άλλες δομές που αφορούν κυρίως στην παροχή υπηρεσιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, δεν μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, εάν έχουν θέσει τις συμβάσεις των εκπαιδευτικών τους σε αναστολή. Επίσης, στην εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας που δημοσιεύσαμε χθες, αναφέρεται ότι οι δηλώσεις αναστολής σύμβασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που εργάζονται σε νηπιαγωγεία τα οποία λαμβάνουν χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ πρέπει να ανακληθούν.
Πιο συγκεκριμένα η Απόφαση αναφέρει ρητά:
 «γ) Οι πληρωμές προς τις δομές (ή τους φορείς που τις λειτουργούν) ιδιωτικού δικαίου (κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα), μηνός Απριλίου και μεταγενέστερα, πραγματοποιούνται κανονικά, σύμφωνα με το εγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της δράσης και για όσο διαρκεί η υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται σωρευτικά: αα) η δομή – εργοδότης δεν έχει θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού της και δεν έχει υποβάλει υπεύθυνη δήλωση εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ σύμφωνα με τις διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης 12998/232/23.3.2020 (Β΄1078)».
Στην εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας αναφέρεται ότι:
«σε περίπτωση επιλογής από την επιχείρηση/εργοδότη χρηματοδότησης ΕΣΠΑ, ανεξάρτητα του πότε έγινε η υποβολή δήλωσης αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων της, μπορούν από σήμερα 13/4/2020 έως και 20/4/2020 να υποβάλλουν ορθή επανάληψη της υπεύθυνης δήλωσης, προκειμένου να ανακαλέσουν τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, κατά τα οριζόμενα στις σχετικές διατάξεις του άρθρου 1 της με αριθμό 37445/9-4- 2020 ΥΑ (Β΄1270)».
Όπως, μάλιστα, αναφέρει στην ανάλυσή του ο νομικός-εργατολόγος κ. Γιώργος Μελισσάρης, τυχόν παραβίαση της απόφασης δεν σημαίνει μόνο υποχρεωτική επιστροφή των χρημάτων του προγράμματος, αλλά αποτελεί τέλεση δύο βαρύτατων αδικημάτων: του ποινικού αδικήματος της απάτης σε βάρος του Δημοσίου και της υποβολής αναληθούς υπεύθυνης δήλωσης, κατά παράβαση του Ν. 1599/1986.
Όπως ήταν – δυστυχώς – αναμενόμενο, σύμφωνα με καταγγελίες που έφθασαν σήμερα στην Ομοσπονδία, κάποιοι ιδιοκτήτες νηπιαγωγείων που με το φόβο της απώλειας του ΕΣΠΑ ανακάλεσαν την αναστολή των συμβάσεων των εκπαιδευτικών, τις απείλησαν ότι θα παρακρατήσουν τμήμα του μισθού τους. Προειδοποιούμε τους επιτήδειους ότι η Ομοσπονδία ήδη συγκεντρώνει στοιχεία και θα τα φέρει σε γνώση των εποπτικών αρχών της πολιτείας και στη δικαιοσύνη.
Διαβάστε αναλυτικά τη γνωμοδότηση του κ. Γ. Μελισσάρηεδώ

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web