Εξώδικο της ΟΙΕΛΕ προς την Υπουργό Παιδείας για τη συγκλονιστική αποκάλυψη της εφημερίδας Εφ. Συν. για ιδιωτικά σχολεία κορυφαίων στελεχών του Συνδέσμου των σχολαρχών που χρηματοδοτούν τη Ν.Δ.!


Εξώδικη διαμαρτυρία απέστειλε προ ολίγου η ΟΙΕΛΕ προς την Υπουργό Παιδείας για την εξαιρετικά σοβαρή, σημερινή αποκάλυψη της Εφημερίδας των Συντακτών όπου τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία αυτό που ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ ανέφερε στη χθεσινή συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα. Ότι, δηλαδή, η ΝΔ χρηματοδοτείται από συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων και ότι αυτοί που διοικούν το Υπουργείο Παιδείας είναι επί της ουσίας οι εκπρόσωποι των σχολαρχών.

Η δημοσιογράφος φέρνει στο φως συγκεκριμένες λίστες της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής για τη χρηματοδότηση της Νέας Δημοκρατίας από φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις για τα έτη 2016 και 2017 (δεν έχουν ακόμη εκδοθεί στοιχεία για τα επόμενα έτη). Στους χορηγούς του κόμματος περιλαμβάνονται κάποια ιδιωτικά σχολεία των οποίων οι νόμιμοι εκπρόσωποι είναι ηγετικά στελέχη του Συνδέσμου των ιδιοκτητών.

Στην εξώδικη διαμαρτυρία, με αφορμή το συγκεκριμένο άρθρο, απευθύνεται πρόσκληση στην Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, έστω και την ύστατη στιγμή, να αποσύρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο που μετατρέπει τα ιδιωτικά σχολεία σε ένα απέραντο allinclusive εκπαιδευτικό supermarket, που διαλύει κάθε ίχνος εργασιακού δικαιώματος και που μετατρέπει τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό σε «εθελοντή» πάροχο υπηρεσιών κάθε είδους (από συνοδεία σχολικών μέχρι απογευματινές δράσεις και φύλαξη) με συμβάσεις-λάστιχο. Της  ζητείται, δε, να επιδιώξει ειλικρινή και γόνιμο διάλογο με τους φορείς της εκπαίδευσης για να λυθούν τα όποια ζητήματα.

Το τεράστιο ηθικό, πολιτικό, ίσως και νομικό, ζήτημα που προκύπτει από την αποκάλυψη της εφημερίδας είναι το εξής: Δεν πρόκειται για χορηγίες ιδιωτών, αλλά για χρηματοδότηση ιδιωτικών σχολείων που είναι φορείς εποπτευόμενοι από το Υπουργείο Παιδείας, παρέχουν κατά το Σύνταγμα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και εκδίδουν ισότιμους τίτλους σπουδών. Τα έσοδά τους προέρχονται από δίδακτρα, γεγονός που θέτει νέο ηθικό ζήτημα για το αν οι γονείς είναι σύμφωνοι που τα χρήματα τα οποία επενδύουν για την εκπαίδευση των παιδιών τους κατευθύνονται σε κομματικά ταμεία.

Σε κάθε περίπτωση, εδώ έχουμε την αποκάλυψη ενός πρωτοφανούς lobbyingπου αγγίζει τα όρια της νομιμότητας. Κάποιοι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων χρηματοδοτούν ένα πολιτικό κόμμα για να νομοθετήσει υπέρ τους και εναντίον του δημόσιου συμφέροντος. Είναι αυτονόητο ότι για την προστασία του εκπαιδευτικού αγαθού, των μαθητών, της διασφάλισης της νομιμότητας των εκδιδόμενων τίτλων σπουδών, η Ομοσπονδία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ένδικα και μη, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Διαβάστε εδώ το άρθρο της Εφ. Συν.

Διαβάστε εδώ την εξώδικη πρόσκληση της ΟΙΕΛΕ προς την Υπουργό Παιδείας.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web