Το νέο διδακτικό έτος ξεκινά με τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς σε εγρήγορση...

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Το Δ.Σ. του ΣΙΕΛΒΕ σας εύχεται δημιουργική χρονιά και θα ήταν ευτυχισμένο αν το σημείωμά του αυτό έκλεινε περίπου εδώ. Θα σήμαινε ότι έχουμε κατακτήσει κάθε διεκδίκηση του κλάδου και αυτή η σύντομη και κοινότοπη ευχή θα έντυνε απλώς μια ήδη εν ενεργεία απολαυστική πραγματικότητα για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Δεν είναι, όμως, έτσι τα πράγματα παρά τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών:

Ήδη εκκρεμεί -μετά και από δεύτερη αναβολή- στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή ενός εκ των μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ), του κ. Παναγιωτόπουλου, κατά του Ν.2986/02, που προστατεύει τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό από το ασύδοτο διευθυντικό δικαίωμα και τον οπλίζει με αξιοπρέπεια.

Βρίσκεται σε εξέλιξη στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας το αίτημα της ΟΙΕΛΕ για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τον ΣΙΕΙΕ ώστε να ενισχυθεί το εισόδημα των εκπαιδευτικών, η εργασία των οποίων προσπορίζει υψηλά κέρδη στους ιδιοκτήτες.

Ενοποιείται το εύρωστο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΤΕΑΕΙΓΕ) με άλλα ελλειμματικά ταμεία, με απρόβλεπτες συνέπειες για το ύψος της σύνταξης των συνταξιούχων συναδέλφων.

Καταργείται ο ΕΛΙΓΕ και εντάσσεται απευθείας στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΠΘ με κίνδυνο οι δαπάνες του να τίθενται υπό την αίρεση της εκτέλεσης του ετήσιου προϋπολογισμού του υπουργείου.

Διευρύνεται η υποχρεωτική εκπαίδευση και στο Νηπιαγωγείο, που, ενώ ως μέτρο είναι θετικό, προσκρούει στην ασυδοσία ιδιοκτητών οι οποίοι παρανομούν εξακολουθώντας να συντηρούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα σε συναδέλφους νηπιαγωγούς.

Για μια ακόμη χρονιά : συνάδελφοι εργάζονται χωρίς διοριστήρια, απολύονται τους θερινούς μήνες κατά παράβαση κάθε κείμενης νομοθεσίας, αμείβονται κατά την προαίρεση του ιδιοκτήτη, καθηγητές Β΄βάθμιας εκπαίδευσης διδάσκουν σε Δημοτικά, υφίστανται τρομοκρατία για να μην ασκούν τα αυτονόητα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα…

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, δε θα ήταν υπερβολικό να δηλώσουμε για άλλη μία φορά τη θέση μας ότι η εκπαίδευση είναι δημόσιο κοινωνικό αγαθό και τα ιδιωτικά σχολεία πρέπει κατ΄ αρχήν να αποτελούν εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στο πλαίσιο αυτής της θέσης ο ΣΙΕΛ-ΒΕ σε συνεργασία με την ΟΙΕΛΕ παρεμβαίνει με κάθε νόμιμο τρόπο για την έννομη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων και την προάσπιση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και προσδοκά σε περαιτέρω στήριξή του από παλαιά και νέα μέλη του.

Οι σπασμωδικές αντιδράσεις των ιδιοκτητών που ενίοτε παίρνουν τη μορφή τραμπούκικων ενεργειών, όπως αυτή που εκδηλώθηκε σε βάρος του προέδρου της ΟΙΕΛΕ Μιχάλη Κουρουτού, του προέδρου του ΣΙΕΛ-ΒΕ Απόστολου Βουρκούδη και του οργανωτικού γραμματέα της ΟΙΕΛΕ Δημήτρη Κάζαγλη, την Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008, στο σχολείο «Εκπαιδευτήρια Αθηνά» στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, όταν οι παραπάνω συνάδελφοι προσπάθησαν να ενημερώσουν τους συναδέλφους του σχολείου για ζητήματα που αφορούσαν στην λειτουργία του, ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΤΟΟΥΝ. Αντίθετα ενισχύουν την πεποίθησή μας για την ορθότητα της δράσης μας και μας κάνουν πιο δυνατούς και αποφασιστικούς.


Συνάδελφοι

Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση κάθε λογικής που θέλει τα σχολεία επιχειρήσεις, τους εκπαιδευτικούς αναλώσιμους υπαλλήλους, το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης ευκαιρία κέρδους.



Καλή χρονιά

Το Δ.Σ. του ΣΙΕΛΒΕ

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web