Απεργία, Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Ο ΣΙΕΛΒΕ συμμετέχει στην απεργία που κήρυξε η ΟΙΕΛΕ συμμετέχοντας στην γενική απεργία της ΓΣΕΕ την Τετάρτη 11 Μαΐου 2011. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι επιθέσεις εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα. Ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, περικοπές κοινωνικών παροχών, απολύσεις, περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αυξήσεις εμμέσων και άμεσων φόρων, περαιτέρω αποδυνάμωση των συλλογικών συμβάσεων είναι το βασικό πιάτο που σερβίρει η κυβέρνηση στους εργαζόμενους, τους μόνους που δεν ωφελήθηκαν από το πάρτυ των υπερκερδών των προηγούμενων δεκαετιών. Τότε, όταν θησαύριζαν με τον κόπο μας, είμασταν απλώς εργαζόμενοι, σήμερα που τα κέρδη τους δεν είναι τα αναμενόμενα, είμαστε "αφόρητο μισθολογικό κόστος"! Η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις εντός και εκτός συνόρων, αλλά και ως εντολοδόχος της ελεύθερης αγοράς, δείχνει να έχει κηρύξει τον πόλεμο στην κοινωνία. Είναι χρέος όλων μας να αντισταθούμε σε αυτή την πρωτοφανή λαίλαπα. Σε αυτή την κατεύθυνση, το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στη γενική απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την 11η Μαΐου 2011.

Παράλληλα με τη γενικότερη κατάσταση, εντείνεται η επίθεση και στο δημόσιο αγαθό της Παιδείας. Ειδικά στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι ιδιοκτήτες σχολείων και φροντιστηρίων, ενθαρρυμένοι από τη φιλική προς αυτούς στάση του Υπουργείου Παιδείας, έχουν αποθρασυνθεί πλήρως. Πληθαίνουν τα κρούσματα περικοπής και μη έγκαιρης καταβολής μισθών, μη τήρησης ωρολογίων προγραμμάτων, εκβιασμών, μαύρης εργασίας κ.λπ.
Πρόσφατα ο ΣΙΕΙΕ κατέθεσε υπόμνημα στα Υπουργεία Εργασίας, Οικονομικών και Παιδείας, στο οποίο ζητεί μειώσεις μισθών και αποζημιώσεων και, πρακτικά, ελεύθερες απολύσεις. Ζητεί δηλαδή την πλήρη μετατροπή του ιδιωτικού σχολείου σε σχολείο της αγοράς (το υπόμνημα του ΣΙΕΙΕ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας).

Η ΟΙΕΛΕ, παράλληλα με το γενικό πλαίσιο αιτημάτων της ΓΣΕΕ, συμμετέχει στην απεργία της 11ης Μαΐου και με τα παρακάτω εκπαιδευτικά αιτήματα:
• Ενίσχυση του νομικού πλαισίου για την εποπτεία της νόμιμης λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων, που σήμερα προκλητικά και ατιμώρητα παραβιάζεται με συνενοχή των ιδιοκτητών τους και στελεχών της διοίκησης.
• Άμεση έκδοση της Υ.Α. που έχει υποσχεθεί η Υπουργός ΠΔΒΜΘ και που θα υλοποιεί τη δήλωσή της στην Βουλή την 9/9/2010 «...ότι θα υπάρχει και επαρκής και σαφής αιτία σε περίπτωση απολύσεων». Καμία αδικαιολόγητη απόλυση εκπαιδευτικού: Εάν η παρούσα ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ τον βλέπει ως ιδιωτικό υπάλληλο, το Σύνταγμα τον θέλει λειτουργό.
• Διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία και τον έλεγχο από τη πολιτεία της επιλογής των Διευθυντικών τους στελεχών.
• Άμεση επανόρθωση της τροπολογίας για την αδειοδότηση των φροντιστηρίων που τα απαλλοτριώνει από την εποπτεία του ΥΠΔΒΜΘ και τα εκχωρεί στα συμφέροντα της ασύδοτης αγοράς.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web