Φραγμό στους καιροσκόπους της εκπαίδευσης βάζει η ΟΙΕΛΕ

Συνάδελφοι
αναδημοσιεύουμε ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ :
Ο ΣΙΕΙΕ εδώ και αρκετό καιρό προσπαθεί να μηχανευτεί τρόπους υπαγωγής των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο ενιαίο μισθολόγιο με αποκλειστικό στόχο όχι, βέβαια, τη ...σωτηρία της χώρας, αλλά τη γενναία ενίσχυση των ταμείων τους (πάνω στις δικές μας πλάτες). Η ΟΙΕΛΕ ενημερώνει με ανοιχτή επιστολή τους συναδέλφους για ποιους λόγους οι εργοδότες ΔΕΝ μπορούν να περικόψουν τις αποδοχές μας και ποιες ενέργειες θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να παρεμποδίσουμε τις παράνομες αυτές περικοπές.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
(Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.)
Αρθ. Ιδρ. Απόφασης Πρωτοδ. Αθηνών 20376/58
Χαλκοκονδύλη 13, 104-32, Αθήνα
Τηλ: 5238148, 5230819
Fax: 5230819
e-mail: oiele@otenet.gr
site: www.oiele.gr
___________________________________________________________________
Αθήνα, 11/11/2011


ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΤΑΞΟΥΝ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ-ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΟ;

Αύριο Σάββατο 12-11-2011, οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων έχουν Γενική Συνέλευση με μοναδικό θέμα συζήτησης την de facto επιβολή στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς του ενιαίου μισθολογίου (παραθέτουμε εδώ ενδεικτικό πίνακα αποδοχών με το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο)! Η αύξηση της κερδοφορίας τους είναι, άλλωστε, το μόνο που ενδιαφέρει την ηγεσία του ΣΙΕΙΕ και ορισμένους από τους επιχειρηματίες της εκπαίδευσης. Προφανώς δεν τους είναι αρκετά τα υπερκέρδη που αποκόμισαν την τετραετία (2005-2009) της απελευθέρωσης των διδάκτρων, κατά την οποία οι αυξήσεις έφτασαν και στο 150% σε κάποια σχολεία. Την ίδια περίοδο οι εκπαιδευτικοί έλαβαν μόνο τις αυξήσεις μισθών που προέβλεπε η εισοδηματική πολιτική, δηλαδή 1-3%. Οι ιδιοκτήτες, αυτοί που έχουν το θράσος να μας αποκαλούν «συναδέλφους», ποτέ δεν σκέφτηκαν να συνδυάσουν την κερδοφορία των επιχειρήσεών τους με την πολιτική μισθοδοσίας, παρόλο που οι ίδιοι διαφημίζουν το καινοτόμο έργο μας και τις εκπαιδευτικές υπηρεσίες που παρέχουμε στα σχολεία τους. Τώρα όμως ζητούν να πετσοκόψουν τις αποδοχές μας, ωσάν να είμαστε οι πλέον υψηλόμισθοι στην Ελλάδα, προκειμένου να ενισχύσουν τα ταμεία των επιχειρήσεών τους.
Όμως, η προσπάθειά τους να περικόψουν τους μισθούς μας δεν στηρίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο. Οι αποδοχές μας καθορίζονται από την ατομική σύμβαση εργασίας καθενός μας και δεν μπορούν να περικοπούν παρά μόνον:
1. Με ειδική νομοθετική ρύθμιση, αφού ο νόμος για το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο δεν έχει εφαρμογή στον ιδιωτικό τομέα ή
2. Με τη δική μας συναίνεση. Μόνο με τη δική μας ανοχή ή αδράνεια μπορούν να επιτύχουν τις επιδιώξεις τους. Αν δεν καταγγείλουμε την περικοπή των αποδοχών μας στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, αυτό ενδέχεται να ερμηνευθεί ως σιωπηρή συγκατάθεση στη μείωση των αποδοχών μας.
Αυτό το γνωρίζουν οι εργοδότες. Γι’ αυτό ετοιμάζονται να προχωρήσουν στην εξής μεθόδευση: να εφαρμόσουν το ενιαίο μισθολόγιο και, παράλληλα, να δώσουν ένα «επίδομα σχολείου» που θα καλύπτει μέρος των απωλειών των αποδοχών μας. Όμως αυτό το «εξ ελευθεριότητος» επίδομα θα μπορούν να πάψουν να το καταβάλουν ανά πάσα στιγμή! Και είναι βέβαιο ότι αυτό ακριβώς θα κάνουν σε μερικούς μήνες, όταν βεβαιωθούν ότι εμείς δεν καταγγείλαμε στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης την περικοπή των αποδοχών μας. Με αυτόν τον τρόπο επιδιώκουν να «χρυσώσουν το χάπι» και να αποσπάσουν την ανοχή μας.
Πολλοί συνάδελφοι θέλουν να διεκδικήσουν τα χρήματα που δικαιούνται, όμως φοβούνται ότι αυτό θα εξοργίσει τον εργοδότη και θα καταγγείλει τη σύμβασή τους. Όμως μια τέτοια καταγγελία σύμβασης είναι εκδικητική και συνεπώς παράνομη ως καταχρηστική! Οι περισσότεροι από τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου που υπέβαλαν ενστάσεις καταχρηστικότητας για την καταγγελία σύμβασής τους τον περασμένο Αύγουστο, δικαιώθηκαν και οι καταγγελίες σύμβασής τους απορρίφθηκαν ως καταχρηστικές από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ) εφόσον είχαν προηγουμένως εγγράφως διεκδικήσει νόμιμα δικαιώματά τους ή διαμαρτυρηθεί για την περιστολή τους (αποδοχές, διδακτικό ωράριο, διοριστήριο κ.λπ.). Στις περιπτώσεις αυτές τα Υπηρεσιακά Συμβούλια έκριναν ότι η καταγγελία σύμβασης ήταν εκδικητική.
Η μόνη απάντηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία πρέπει να είναι η θαρραλέα και μαζική εφαρμογή των αποφάσεων της Γ.Σ. του ΣΙΕΛ και των οδηγιών της ΟΙΕΛΕ.
ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΑΧΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΠΙΣΩ
Υ.Γ. Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά! (Αναρωτήθηκε κανείς γιατί το ΥΠΔΒΜΘ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν διανοήθηκαν να περικόψουν τις αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε άδεια και αμείβονται από τον κρατικό προϋπολογισμό;). Η ΟΙΕΛΕ έχει από καιρό ετοιμάσει το οπλοστάσιό της ώστε να ματαιώσει τα σχέδια όσων βλέπουν τα ιδιωτικά σχολεία μόνον ως κερδοσκοπικές εκμεταλλεύσεις. Από το δυναμισμό και την ένταση της συστράτευσης των συναδέλφων θα εξαρτηθεί η αποτελεσματικότητά του.

                                                                                   Για το Δ.Σ. της ΟΙΕΛΕ

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ                                                         ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΓΛΗΣ

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web