Ο Υπουργός Εργασίας δικαιώνει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Νέο ράπισμα εναντίον των παρανομούντων ιδιοκτητών κατέβαλε ο Υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης απαντώντας σε ερωτήσεις δύο βουλευτών (Τ. Αντωνίου και Ν. Νικολόπουλου) αναφορικά με τις παράνομες περικοπές αποδοχών στις οποίες προέβησαν κάποιοι ιδιοκτήτες. Ο υπουργός ρητά και κατηγορηματικά δικαίωσε τις θέσεις της ΟΙΕΛΕ λέγοντας εντός της Βουλής των Ελλήνων ότι: "οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Ν.4002/2011 και Ν.4024/2011".
Μάλιστα, για όσους αμφισβητούν τη νομιμότητα και περικόπτουν τους μισθούς μας, δήλωσε πως "έχει ήδη προβλεφθεί στον προγραμματισμό της ελεγκτικής δράσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για το πρώτο τετράμηνο του 2012 η διενέργεια εκτεταμένων ελέγχων σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και έχει ήδη δοθεί εντολή από τον Ειδικό Γραμματέα ΣΕΠΕ σε Ειδικούς Επιθεωρητές να προβούν σε ελέγχους σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια."
Παράλληλα, αναφέρονται όλες οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που είναι σε ισχύ σε όλο το φάσμα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ανάμεσα στις οποίες και η ΔΑ 31/2010 που έχει κηρυχθεί υποχρεωτική με Υπουργική Απόφαση (90% έκπτωση στα δίδακτρα παιδιών ιδιωτικών εκπαιδευτικών κλπ), ενώ αποσαφηνίζεται η έννοια της πάγιας ατομικής σύμβασης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί με το ν. 682/77 και τις πάσης φύσεως τακτικά καταβαλλόμενες αποδοχές που προστίθενται στον κατώτατο μισθό που ορίζει ο προαναφερθείς νόμος. 
Επιπλέον, ο Υπουργός τόνισε και την πλευρά του ζητήματος που σχετίζεται με την περικοπή του κινήτρου απόδοσης και τις ασφαλιστικές εισφορές προς το ΙΚΑ, από το οποίο οι παράνομες μειώσεις στερούν μεγάλα χρηματικά ποσά. Έτσι, ο έλεγχος των ιδιωτικών σχολείων θα αφορά και αυτό το ζήτημα : "όσον αφορά θέματα αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων σας πληροφορούμε ότι σύμφωνα με την ισχύουσα στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ νομοθεσία ως αποδοχές επί των οποίων καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές νοούνται οι πάσης φύσεως τακτικά καταβαλλόμενες από τον εργοδότη αποδοχές, στις οποίες περιλαμβάνεται και το κίνητρο απόδοσης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Επομένως, οι ασφαλιστικές εισφορές οφείλουν να καταβάλλονται και επί του ποσού αυτού για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς."
                       KOUTROUMANIS_0001
KOUTROUMANIS_0002
Συνάδελφοι, η απόπειρα των ιδιοκτητών να στερήσουν από εμάς και από τα ασφαλιστικά ταμεία εκατομμύρια ευρώ έχει χάσει κάθε ίχνος νομιμοφάνειας. Όπως φαίνεται και από την απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, βρίσκονται "με την πλάτη στον τοίχο"  και εάν δεν καταγγείλλουμε τις παράνομες μειώσεις στις επιθεωρήσεις εργασίας και στο ΙΚΑ υπάρχει κίνδυνος απώλειας των μέχρι σήμερα δικαιωμάτων μας. Ενημερώστε τον σύλλογο και την ΟΙΕΛΕ για κάθε παράνομη περικοπή για να καταθέσουμε συλλογικές προσφυγές στα αρμόδια όργανα της πολιτείας. Η αυθαιρεσία δεν θα περάσει.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web