ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΙΕΙΕ


Αναδημοσιεύουμε δελτίο τύπου της ΟΙΕΛΕ:
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΑΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΒ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΙΕΙΕ, ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΚΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΜΥΖΗΣΟΥΝ ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, ΒΑΖΟΥΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΔΒΜΘ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ο ΣΙΕΙΕ, ο σύνδεσμος που εκπροσωπεί μεγάλο αριθμό ιδιωτικών σχολείων, έχει εδώ και έξι μήνες περίπου επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου απόπειρα, με τις ευλογίες του ΣΕΒ, για παράνομη περικοπή των αποδοχών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με στόχο τη μείωση του μισθολογικού κόστους, την κατάργηση των ατομικών συμβάσεων και τη μεταφορά του εργασιακού μεσαίωνα στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα. Η απόπειρα αυτή γίνεται με την προσχηματική επίκληση της κρίσης (αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα του ΣΙΕΙΕ): «Τα ιδιωτικά σχολεία βιώνουν κάθε μέρα και περισσότερο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης: μείωση του μαθητικού δυναμικού, αύξηση των επισφαλειών, αγορανομική μείωση για τρίτη συνεχή χρονιά των διδάκτρων». Με βάση την επιχειρηματολογία αυτή πολλοί σχολάρχες περιέκοψαν παράνομα από 10-40% τις αποδοχές των εκπαιδευτικών τους, εντάσσοντάς τους παράνομα και αυθαίρετα στο Ενιαίο Μισθολόγιο, παρά τις γνωμοδοτήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (2/73944/0022/1-12-2011 και 2/82176/0022/1-12-2011), την εγκύκλιο του ειδικού γραμματέα του ΣΕΠΕ Α.Π.:31891/21-12-2011, τις αποφάσεις των προσφυγών στις οικείες Επιθεωρήσεις Εργασίας που, μέχρι στιγμής, όλες δικαιώνουν τους εκπαιδευτικούς και την έκδοση της Φ.18/2386/Δ5/10-1-2012 εγκυκλίου από το ΥΠΔΒΜΘ που σαφώς ορίζουν πως οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν ανήκουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4024/2011 (Ενιαίο Μισθολόγιο). Δυστυχώς, όπως πολλοί εκ των ισχυρών πράττουν στην Ελλάδα, ένας μεγάλος αριθμός σχολαρχών συνεχίζει ακάθεκτα να παρανομεί εις βάρος των εργαζόμενων και εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων, κερδίζοντας από τις παράνομες περικοπές, όπως φαίνεται στα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
Η επίσημη έκδοση των στατιστικών στοιχείων του ΥΠΔΒΜΘ για τον αριθμό των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία τη φετινή χρονιά (2011-2012) με συγκριτικά στοιχεία της τελευταίας οκταετίας βάζει τέλος στην ψευδή επιχειρηματολογία των σχολαρχών. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μείωση των εγγραφών κατά 3,7%, ενώ τα πρώτα στοιχεία από τα ξένα σχολεία που έρχονται από το ΥΠΔΒΜΘ δείχνει αύξηση εγγραφών κατά 5% περίπου. Ο συνυπολογισμός των ποσοστών δείχνει πως για τη φετινή χρονιά η μείωση μαθητών είναι σχεδόν μηδενική, καθιστώντας έτσι το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης ως έναν από τους κλάδους της οικονομίας που έχει πληγεί ελάχιστα, ή καθόλου από την οικονομική κρίση. Είναι, επομένως, φανερό πως η περικοπή μισθών με βάση το μισθολόγιο – φτωχολόγιο γίνεται για να επιδοθούν οι σχολάρχες, για δεύτερη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια, σε ένα πάρτυ ασυδοσίας. Η πρώτη «χρυσή περίοδος» ήταν η πενταετία 2005-09, όταν με την απελευθέρωση των διδάκτρων οι σχολάρχες εκτίναξαν τα κέρδη τους μέχρι και 150%. Τώρα, με το πρόσχημα της κρίσης, 100 άνθρωποι με ετήσια κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ επιτίθενται με μένος για να αφαιρέσουν σχεδόν το 1/3 των αποδοχών των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, που σπάνια υπερβαίνουν τις 20 χιλιάδες ευρώ ετησίως, καθιστώντας την απόπειρα αυτή ως μια από τις πιο χυδαίες απόπειρες αναδιανομής του πλούτου που έχει σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στον ιδιωτικό τομέα.
Με αφορμή την έκδοση των στατιστικών στοιχείων του ΥΠΔΒΜΘ που εξουδετερώνουν πλήρως την ψευδή επιχειρηματολογία των σχολαρχών, η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα επιστολή στην Υπουργό ΠΔΒΜΘ, κ. Α. Διαμαντοπούλου, στην οποία παρουσιάζεται η σκοτεινή εικόνα διαφθοράς στην ιδιωτική εκπαίδευση και η απόπειρα στυγνής κερδοσκοπίας εκ μέρους των σχολαρχών και ζητείται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να εφαρμοστούν, επιτέλους, οι νόμοι.




ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ                                  ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΖΑΓΛΗΣ

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web