Απόφαση σταθμός του Αρείου Πάγου (31/2013) για της απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα: αρχαιότητα, οικογενειακή κατάσταση αιτίες καταχρηστικότητας για τις καταγγελίες σύμβασης


Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της ΟΙΕΛΕ:

Αλλάζει άρδην το τοπίο για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα με την ιστορική απόφαση 31/2013 του Άρειου Πάγου που βάζει φρένο στην τακτική πολλών εργοδοτών να απολύουν κατά κύριο λόγο «παλιούς», άρα ακριβούς εργαζόμενους, για να προσλάβουν νεότερους και φτηνούς. Η αρχαιότητα, η ηλικία και η οικογενειακή κατάσταση θα πρέπει να συνυπολογίζονται πλέον από τον εργοδότη, όταν καταγγέλλει τη σύμβαση εργασίας κάποιου εργαζόμενου για οικονομοτεχνικούς λόγους, ειδάλλως η καταγγελία θα κρίνεται παράνομη ως καταχρηστική.
Η απόφαση αυτή αποτελεί μία ακόμη απόδειξη της σαθρής επιχειρηματολογίας του ΣΙΕΙΕ που εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα επιχειρεί να πείσει ότι ο ν. 1351/83, ο οποίος στο άρθρο 11 ρητά ορίζει πως σε περίπτωση κλεισίματος τμήματος ή τάξης και μηδενισμού των ωρών κάποιου εξοαιδευτικού, απολύεται ο εκπαιδευτικός που έχει τη μικρότερη προϋπηρεσία στην εκπαίδευση, έχει …λήξει!!. Σε δελτίο τύπου τους μάλιστα οι εκπρόσωποι των σχολαρχών είχαν χαρακτηρίσει τον Ιανουάριο του 2013 το συγκεκριμένο νόμο μπαγιάτικο (!!) αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «η ΟΙΕΛΕ (…) νεκρανασταίνει (!!!) μεταβατικές διατάξεις του 1983, οι οποίες ίσχυσαν τότε μέχρι να ρυθμιστούν τα θέματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης με νεότερο νόμο, προκειμένου να διατηρήσει τα αμφίβολης νομιμότητας προνόμιά της».
Την ίδια τακτική να χαρακτηρίζουν νόμους ως μη ισχύοντες για λόγους …παλαιότητας την επανέλαβαν πριν από μερικές ημέρες, όταν στο ξεκαρδιστικό πρωταπριλιάτικο «διάγγελμά» τους, χαρακτήρισαν με τον ίδιο τρόπο το ν. 682/77, το βασικό νόμο που ισχύει για την ιδιωτική εκπαίδευση!!!
Για μια ακόμη φορά όμως οι θεσμοί και οι νόμοι βάζουν φρένο στα «όνειρά» τους. Η απόπειρα να απαλλαγούν από παλιούς και έμπειρους συναδέλφους αντικαθιστώντας τους με νέους εκπαιδευτικούς των 600 ευρώ πλέον βρίσκει «τοίχο», όχι μόνο στις διατάξεις της ειδικής εκπαιδευτικής νομοθεσίας, αλλά και στην απόφαση 31/2012 του Αρείου Πάγου.
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ιστορική απόφαση ή εδώ για τον ιστότοπο του Αρείου Πάγου.


Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web