Ανοιχτή επιστολή της ΟΙΕΛΕ στους συναδέλφους / Δήλωση του συνταγματολόγου Γ. Κατρούγκαλου

Αναδημοσίευση από την ΟΙΕΛΕ :

Συνάδελφοι,
Η έκδοση της απόφασης 380/2013 της επιτροπής αναστολών του ΣτΕ, με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή της κατάπτυστης εγκυκλίου Αρβανιτόπουλου, είναι ιστορικής σημασίας όχι μόνο για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς αλλά και για την ελληνική εκπαίδευση εν γένει. Με την απόφαση καθίσταται σαφές ότι η παιδεία που κατά παραχώρηση του Συντάγματος παρέχεται από τα ιδιωτικά σχολεία, είναι δημόσιο και κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Γίνεται σαφές επίσης ότι δεν είμαστε είλωτες, ούτε αναλώσιμοι υπάλληλοι του κάθε σχολάρχη, αλλά αξιοπρεπείς εκπαιδευτικοί λειτουργοί που ελέγχονται, όπως προβλέπει η νομοθεσία, από τα εποπτικά όργανα της πολιτείας. 
Η απόφαση αυτή, ωστόσο, δεν αποτελεί οριστική δικαίωση αλλά εφαλτήριο αγώνα. Εκκρεμεί, άλλωστε, η οριστική εκδίκαση για την ουσία της υπόθεσης που θα λάβει χώρα την 21/11/2013. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μέχρι τότε θα πρέπει να καταστήσουν σαφές προς το Υπουργείο Παιδείας και  τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων ότι δεν διατίθενται προς εξόντωση προκειμένου να γιγαντωθούν τα κέρδη των σχολαρχών και να εξυπηρετηθούν οι άνομες και αντισυνταγματικές επιδιώξεις κάποιων γνωστών επιχειρηματικών κύκλων. Πρέπει επίσης να ευαισθητοποιήσουν την κοινωνία για το κίνδυνο που διατρέχει το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης, εάν ξεχαρβαλωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την εκπαίδευση και καταπατηθεί το Σύνταγμα. Διότι εάν ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός καταστεί ευάλωτος σε εκβιασμούς και απειλές, τότε – και ιδιαίτερα με τις προβλέψεις για το Νέο Λύκειο – γίνεται ευνόητο ότι καταστρατηγείται βάναυσα η ισοτιμία ανάμεσα στους μαθητές των δημοσίων και των ιδιωτικών σχολείων.
Δεν υπάρχει περίπτωση να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, εάν δεν παραβρεθούμε μαζικά στις Γενικές Συνελεύσεις των Σωματείων μας και των σχολείων μας που θα γίνουν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη και εάν δεν συμμετέχουμε μαζικά στις δράσεις που από κοινοί θα αποφασίσουμε. Στη κρίσιμη τούτη  ώρα που παίζεται το μέλλον της ιδιωτικής εκπαίδευσης, το μέλλον της καθεμιάς και του καθενός μας, δεν υπάρχει χώρος ούτε για λιποψυχία ούτε για εφησυχασμό. Αυτή την μάχη πρέπει να την δώσουμε εάν θέλουμε να βλέπουμε στα μάτια τους συναδέλφους μας, τους μαθητές μας, εάν θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια εμείς και οι οικογένειες μας. Και ας μην λησμονούμε το πικρό μάθημα που η ελληνική κοινωνία έχει «διδαχθεί» την τελευταία τριετία:
Μην ησυχάζεις επειδή έχει πιάσει φωτιά μόνο το σπίτι του γείτονα, εάν δεν κάνεις κάτι η φωτιά θα μπει και στο δικό σου.
Ραντεβού τον Σεπτέμβριο!

Παραθέτουμε το κείμενο-δήλωση του κ. Γ. Κατρούγκαλου, νομικού συμβούλου της ΟΙΕΛΕ
«Το Συμβούλιο της Επικρατείας ματαίωσε την πραξικοπηματική προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει με εγκύκλιο τις νομοθετικές εγγυήσεις που ρυθμίζουν την εποπτεία του κράτους επί των ιδιωτικών σχολείων και τις σχέσεις εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Εάν η εγκύκλιος αυτή εφαρμοζόταν, οποιοσδήποτε εκπαιδευτικός θα μπορούσε να απολύεται χωρίς αιτία, οποτεδήποτε, ακόμη και στο μέσο της σχολικής χρονιάς, χωρίς κανένα έλεγχο νομιμότητας από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια. 
Κάτι τέτοιο είναι απολύτως αντισυνταγματικό και δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί ούτε καν με τυπικό νόμο της Βουλής. Το Σύνταγμα μας, στο άρθρο 16 παρ. 8, επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών σχολείων,  παραπέμπει όμως τη ρύθμιση της λειτουργίας της στο νόμο. Οι ειδικές ρυθμίσεις για τις σχέσεις εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και το καθεστώς εποπτείας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων αποτελούν, συνεπώς, συνταγματικά επιβαλλόμενη αρμοδιότητα και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να τεθούν εκποδών από τον κοινό νομοθέτη, πολύ περισσότερο από μια απλή εγκύκλιο. 
Το ότι τα ιδιωτικά σχολεία δεν αποτελούν απλώς επιχειρήσεις για τον πλουτισμό των σχολαρχών το καταλαβαίνει ο καθένας και το αναγνωρίζει η πάγια νομολογία των ελληνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Για το λόγο αυτό δεν μπορούν να διευθύνονται όπως οι υπόλοιπες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ιδίως οι εργαζόμενοι σε αυτά ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να «ανακυκλώνονται», απολυόμενοι κατά τη βούληση του ιδιοκτήτη, όχι για το δικό τους το συμφέρον, αλλά γιατί κάτι τέτοιο θα ανέτρεπε την αναγκαία συνέχεια του εκπαιδευτικού έργου και θα υπονόμευε βάναυσα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών αποτελεί μια μεγάλη νίκη, όχι μόνο για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, αλλά για την ίδια την εκπαίδευση της χώρας μας. Επιβεβαιώνει ότι η Παιδεία αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι απλό εμπόρευμα.  Το Υπουργείο είναι υποχρεωμένο πλέον να απέχει, μέχρι την εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης από το αρμόδιο Τμήμα, από κάθε ενέργεια υπονόμευσης των υφιστάμενων νομοθετικών εγγυήσεων. Καμιά απόλυση δεν θα γίνει χωρίς γνώμη των ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΔΕ/ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ. Και καμιά απόλυση δεν θα γίνει απλώς και μόνο επειδή το θέλει η αυθαιρεσία των σχολαρχών.»

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web