Ανοικτή επιστολή του ΣΙΕΛΒΕ στους γονείς

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΣΙΕΛΒΕ)

Αγαπητοί γονείς των μαθητών μας

Ως ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πήραμε την πρωτοβουλία να απευθυνθούμε σε εσάς θέλοντας να μοιραστούμε μαζί σας τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας για όσα συμβαίνουν στο χώρο της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Τα τελευταία τρία χρόνια το Υπουργείο Παιδείας υποβαθμίζει τόσο την εκπαιδευτική διαδικασία όσο και τους εκπαιδευτικούς: αλλαγές στα ωρολόγια προγράμματα χωρίς καμία έρευνα και μελέτη, αλλοπρόσαλλες αλλαγές στα εκπαιδευτικά αντικείμενα και στα εγχειρίδια, κλείσιμο σχολείων, καταργήσεις δημοφιλών ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ, απολύσεις, μετακινήσεις, διαθεσιμότητες. Και όλα αυτά «στο πόδι» και εκ του προχείρου χωρίς κανένα διάλογο με τους εκπαιδευτικούς, τους ειδικότερους όλων για ζητήματα εκπαίδευσης.
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, ύστερα από αγώνες πολύχρονους από το 1976 μέχρι και το 2010, κατόρθωσαν ώστε το καθεστώς εργασίας τους στα ιδιωτικά σχολεία να διέπεται από σειρά νόμων (682/1977, 1566/1985, 2986/2002 κ.α.) και νομολογίας (αποφάσεις Αρείου Πάγου και Συμβουλίου της Επικρατείας) που κοινή τους συνισταμένη είχαν τη θέση πως οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί είναι λειτουργοί του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης που με συνταγματική πρόβλεψη (άρθρο 16 του συντάγματος) και αυστηρές προϋποθέσεις παραχωρείται σε ιδιώτες για να το διακονούν, άρα δεν υπόκειται στους αποχαλινωμένους όρους της ελεύθερης αγοράς. Έτσι, για δεκαετίες η Πολιτεία μέσω των κατά τόπους Διευθύνσεων Εκπαίδευσης εποπτεύει τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων (προγράμματα, λειτουργία, τίτλοι σπουδών, προσόντα εκπαιδευτικών, εργασιακές σχέσεις, κλπ.).

Από το 2010 και μετά δεχθήκαμε και εμείς επίθεση από νόμους, υπουργικές αποφάσεις και κάλπικες γνωμοδοτήσεις που μέχρι σήμερα κατόρθωσαν: 1. Να καταργηθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας μας, 2. Να μειωθούν μέχρι 40% οι μισθοί μας, 3. Να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές στα ασφαλιστικά μας ταμεία, 4. Να αυξηθούν οι δυνατότητες απολύσεων και ο αριθμός τους, 5. Να ελαστικοποιηθούν οι σχέσεις εργασίας μας, 6. Να χάσουμε τη δυνατότητα να γινόμαστε Σχολικοί Σύμβουλοι, 7. Να αυξηθεί το ωράριο εργασίας και πολλά άλλα. Προσφάτως, όμως, την 12η Ιουλίου 2013, ο Υπουργός Παιδείας έπραξε το αδιανόητο : εξέδωσε εγκύκλιο βάσει της οποίας παύουμε να θεωρούμαστε εκπαιδευτικοί λειτουργοί και μετατρεπόμαστε σε αναλώσιμους υπαλλήλους χωρίς καμία προστασία! Καταργείται, με άλλα λόγια, η ίδια η  εκπαιδευτική μας υπόσταση. Κάτι τέτοιο, πέραν της αντισυνταγματικότητάς του, πλήττει όχι μόνο το ρόλο τον δικό μας, αλλά και του ιδιωτικού σχολείου ως φορέα πλήρως ενταγμένου στην τυπική εκπαίδευση. Πως θα μπορεί ένα ιδιωτικό σχολείο να εκδίδει ισότιμους  τίτλους  σπουδών με αυτούς που εκδίδει το δημόσιο σχολείο, από τη στιγμή που ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός θα μετατραπεί σε ιδιωτικό υπάλληλο; Παιδαγωγικά οδηγεί σε πλήρη ανατροπή της σχέσης διδάσκοντα και διδασκόμενου, όπως τη γνωρίζαμε έως τώρα. Ποιος πιστεύει ότι ένας δάσκαλος ανασφαλής και φοβισμένος θα επιτελέσει παιδαγωγικό και διδακτικό έργο; Πόση αγάπη και φιλοτιμία μπορεί να επιδείξει ένας άνθρωπος που θα εργάζεται πολύ και θα αμείβεται με ψίχουλα; Πώς θα εμπνεύσει μια τάξη, όταν ο ίδιος έχει υποστεί απαράδεκτες ταπεινώσεις και μειώσεις; Τέλος, τι είδος ανθρώπου θα διαμορφωθεί από την εκπαιδευτική διαδικασία, με ένα δάσκαλο που θα προσπαθεί, αλλά πια δε θα μπορεί να αρθρώσει παιδαγωγικό λόγο;  
Απέναντι στο αδιανόητο, ο κλάδος, μέσω της ομοσπονδίας του (ΟΙΕΛΕ), προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δικαιώθηκε προσωρινά με απόφαση – σταθμό που επιβάλλει αναστολή της εγκυκλίου (ΣτΕ 380/2013 «… το δημόσιο συμφέρον εξυπηρετείται από την ύπαρξη σταθερών εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ώστε αυτοί απερίσπαστοι να εκτελούν τα καθήκοντά τους για την αποτελεσματικότερη εκπλήρωση του σκοπού της παιδείας, ο οποίος έχει αναχθεί σε συνταγματικό λόγο δημοσίου συμφέροντος…»), ενώ η οριστική εκδίκαση προγραμματίστηκε έναν μήνα νωρίτερα από την προαναγγελθείσα, στις 17-10-2013.
Αγαπητοί γονείς, ο αγώνας που δίνουμε είναι υπαρξιακός, για αυτό και η ΟΙΕΛΕ προκήρυξε καταρχάς 48ωρη απεργία για την Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου.
Τι θα πράξουμε, όμως, ως δάσκαλοι των παιδιών σας πέραν των αγωνιστικών μας κινητοποιήσεων; Γνωρίζουμε καλά από τη φύση του επαγγέλματός μας ότι καμία θετική επίδραση στα παιδιά δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς τη γονεϊκή στήριξη. Για αυτό, επειδή σας αναγνωρίζουμε ως τον έναν από τους τρεις πόλους της εκπαιδευτικής διαδικασίας, σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθειά μας ώστε τα ιδιωτικά σχολεία να παραμείνουν σχολεία και όχι πωλητήρια τίτλων και σας προσκαλούμε σε εκδήλωση του συλλόγου μας με θέμα : «Η ιδιωτική εκπαίδευση σε κρίση: οι εκπαιδευτικοί προτείνουν» που θα διενεργηθεί στις αρχές του επόμενου μήνα.

Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Βόρειας Ελλάδας (ΣΙΕΛΒΕ)

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web