Ο Υπουργός Παιδείας δεν εφαρμόζει σήμερα όσα υπέγραφε το 1992

Η ΟΙΕΛΕ έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα γνωμοδότηση για την ιδιωτική εκπαίδευση που είχε συνυπογράψει ως Επίκουρος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου ο σημερινός Υπουργός Παιδείας κ. Λοβέρδος το 1992 (είχαν επίσης υπογράψει ο αείμνηστος Συνταγματολόγος Δημήτρης Τσάτσος καθώς και η Λέκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Νέδα Κανελλοπούλου).

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση αυτή, η ιδιωτική εκπαίδευση, κατά το Σύνταγμα, είναι δημόσιο αγαθό που πρέπει να επιτηρείται στενά από την Πολιτεία και ότι πρέπει να υπάρχει κρατική μέριμνα για την υπηρεσιακή κατάσταση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος. Στην πρόσφατη συνάντηση του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ με τον νέο Υπουργό Παιδείας, ο κ. Λοβέρδος δημόσια «δήλωσε ότι εξακολουθεί να ασπάζεται όσα υπέγραψε το 1992 κι ότι «τιμά την υπογραφή του». Ωστόσο, έχει ως τώρα αποδειχθεί ανακόλουθος, καθώς μετά από ερώτηση της Δ/νσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υ.ΠΑΙ.Θ. στο ΝΣΚ, λόγω της αδυναμίας της διοίκησης να εποπτεύσει την ιδιωτική εκπαίδευση, εξεδόθη η ομόφωνη γνωμοδότηση 266/2014 που (σύμφωνα με πληροφορίες της Ομοσπονδίας) επισημαίνει προβλήματα στις πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την ιδιωτική εκπαίδευση και ζητά αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας. Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ έχει σημαντικές ομοιότητες με τη γνωμοδότηση Λοβέρδου του 1992, όμως, αν και αυτή έχει εκδοθεί από τις αρχές Αυγούστου, ο Υπουργός Παιδείας δεν την υπογράφει.
Τελικά, ποιος Λοβέρδος λέει αλήθεια; Ο Επίκουρος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου του 1992, ο νεοδιορισθείς Υπουργός Παιδείας και όσα δήλωνε σε συνάντησή του με την ΟΙΕΛΕ τον Ιούλιο του 2014, ή ο Υπουργός του σήμερα που αρνείται να εφαρμόσει όσα κάποτε υπέγραφε; Και τι άραγε κρύβεται πίσω από αυτή την ανακολουθία;
Δείτε εδώ αποσπάσματα της γνωμοδότησης του 1992.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web