ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΙΕΛΕ

Μετά τις πρόσφατες δραματικές εξελίξεις στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης συνεκλήθη εκτάκτως σήμερα ΔΣ της ΟΙΕΛΕ. 
Καταδικάστηκε από όλες τις παρατάξεις η μη συμπερίληψη της ΟΙΕΛΕ στον αναγγελθέντα από τον Υπουργό Παιδείας εβδομαδιαίο διάλογο με τα εκπαιδευτικά συνδικάτα ως μια ακόμη συμβολική πράξη αποχώρησης της Πολιτείας από την εποπτεία της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Μοιράστηκε στα μέλη του ΔΣ γνωμοδότηση  που είχε συνυπογράψει το 1992 ο σημερινός Υπουργός Παιδείας ως Επίκουρος Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου στην οποία γίνεται λόγος για την ανάγκη της τήρησης της συνταγματικής επιταγής για αυξημένη κρατική εποπτεία στην ιδιωτική εκπαίδευση και στις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Υπενθυμίζουμε εδώ ότι στην πρόσφατη συνάντηση με το ΔΣ της ΟΙΕΛΕ ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε δημόσια ότι συμφωνεί με όσα περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη γνωμοδότηση. Το ΔΣ έλαβε σχεδόν ομόφωνα (λευκό ψήφισε η εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ) απόφαση για τα ακόλουθα:
 
  • Η ΟΙΕΛΕ, διαπιστώνοντας ότι η κατάσταση στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι δραματική κι ότι απειλείται ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα, το κοινωνικό αγαθό της Παιδείας και η ισονομία ανάμεσα στους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, θα προβεί σε δημοσιοποίηση στη δικαιοσύνη και στη δημοσιότητα συγκλονιστικών στοιχείων για χιλιάδες παράνομους τίτλους σπουδών και για πρωτοφανείς παραβιάσεις της νομιμότητας σε ιδιωτικά σχολεία. Επίσης, θα προχωρήσει στην κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων προς την κοινωνία, τους γονείς, τους μαθητές τους κοινωνικούς φορείς και προς το Υπουργείο Παιδείας για την διασφάλιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης και για τη νομιμότητα των εκδιδόμενων τίτλων από ιδιωτικούς φορείς της εκπαίδευσης.
  • Η Δ/νση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης έχει ενημερώσει την ΟΙΕΛΕ ότι, λόγω της αδυναμίας της διοίκησης να εποπτεύσει την ιδιωτική εκπαίδευση μετά από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες Αρβανιτόπουλου, κατέθεσε ερώτημα προς το ΝΣΚ και έλαβε ως απάντηση τη γνωμοδότηση 266/2014. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η γνωμοδότηση θέτει ενδιαφέροντα ζητήματα για τη λειτουργία της ιδιωτικής εκπαίδευσης σήμερα και προτείνει την αποκατάσταση της συνταγματικής νομιμότητας. Η γνωμοδότηση εκδόθηκε στις αρχές Αυγούστου και μέχρι σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. αρνείται να την υπογράψει, αν και υπάρχει ταυτόχρονα αίτημα της Κομισιόν να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας και της νομιμότητας των τίτλων στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η ΟΙΕΛΕ θα ζητήσει από τα κόμματα της Βουλής να αναδείξουν το ζήτημα της μη υπογραφής της γνωμοδότησης από την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. και τις τυχόν πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από την άρνηση αυτή.
  • Δίνουμε στη δημοσιότητα γνωμοδότηση που είχε (συν)υπογράψει ο κ. Λοβέρδος, όταν ήταν Επίκουρος Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου το 1992, για την ιδιωτική εκπαίδευση. Όπως προκύπτει από τη γνωμοδότηση, η συνταγματική προστασία της ιδιωτικής εκπαίδευσης είναι θεμελιώδους σημασίας και ότι το αγαθό που παρέχουν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια είναι κοινωνικό αγαθό. Επιπροσθέτως, αφού τονίζει ότι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε ιδιωτικά σχολεία διορίζονται από το κράτος, ξεκαθαρίζει ότι ενδεχόμενη απόλυση μπορεί να γίνει μόνο μέσω διοικητικών  διαδικασιών υπό την κρατική εποπτεία για να διασφαλίζεται η νομιμότητα στη λειτουργία των σχολείων. Στην πρόσφατη συνάντηση του ΔΣ της ΟΙΕΛΕ και όταν θυμίσαμε στον κ. Υπουργό για τη γνωμοδότηση που είχε υπογράψει, τόνισε ότι συμφωνεί απολύτως με το περιεχόμενό της και ότι «τιμά την υπογραφή του». Το περιεχόμενο της γνωμοδότησης είναι παρόμοιο, από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, με όσα αναφέρονται στα συμπεράσματα της γνωμοδότησης 266/2014 του ΝΣΚ που αρνείται σήμερα να υπογράψει ο Υπουργός, αναιρώντας τον ίδιο του τον εαυτό, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τα όσα δήλωνε δημόσια στο ΔΣ της ΟΙΕΛΕ.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web