ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΤΟ ΚΟΥΔΟΥΝΙ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

Συνάδελφοι,
Αύριο ξεκινά η καινούρια σχολική χρονιά, η πιο δύσκολη από το 1977 για τον κλάδο μας. Παλαίμαχοι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί που επισκέπτονται τα γραφεία της Ομοσπονδίας θεωρούν ότι ούτε η ζούγκλα της Χούντας δεν συγκρίνεται με την παρούσα κατάσταση. Μέσα σε ένα γενικό κλίμα ζόφου που επιτείνεται από την οικονομική κρίση, τα ιδιωτικά σχολεία θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά στην περίοδο της Μεταπολίτευσης, όχι ως εκπαιδευτήρια, αλλά ως μικρομάγαζα. Ο Μέγας Ευεργέτης των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης Αρβανιτόπουλος με τις νομοθετικές ρυθμίσεις του φρόντισε ο ιδιωτικός εκπαιδευτικός να βρίσκεται καθημερινά στον εργασιακό του χώρο κάτω από καθεστώς απειλών και πιέσεων. Κυρίως όμως φρόντισε να αλλοιωθεί το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης που κατά το Σύνταγμα παρέχουν και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, επιχειρώντας να ακυρώσει την κρατική εποπτεία στα ιδιωτικά σχολεία και να τα μετατρέψει σε πρατήρια έκδοσης «άριστων» τίτλων για όσους έχουν να πληρώσουν.
Η παρέμβαση Αρβανιτόπουλου έχει ήδη καταστροφικά αποτελέσματα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Μέσα στο καλοκαίρι δεκάδες συνάδελφοι με χρόνια υπηρεσίας έχουν δει την πόρτα της εξόδου. Άλλοι υποχρεώθηκαν παρανόμως να υπογράψουν συμβάσεις με εξευτελιστικούς όρους εργασίας και κρατούν το στόμα τους κλειστό, μήπως χάσουν ακόμη και τα ψίχουλα που τους δίνουν ορισμένοι επιτήδειοι ιδιοκτήτες. Πολλές απολύσεις δεν έφτασαν ποτέ στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης και κανείς δεν γνωρίζει ποιοι είναι οι «εκπαιδευτικοί» που αντικατέστησαν τους απολυμένους, καθώς ουδείς έχει εκδώσει διοριστήρια και δεν έχει ελέγξει τα προσόντα τους. Ορισμένα ιδιωτικά σχολεία προσλαμβάνουν εκπαιδευτικούς με αποδοχές πολύ χαμηλότερες από τις νόμιμες με την κατάσταση να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, όπου υπάρχουν καταγγελίες ακόμη και για μισθούς 200 ευρώ. Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εποπτικά όργανα της εκπαίδευσης κάνουν τα στραβά μάτια ή συμπράττουν στις παρανομίες των ιδιοκτητών. Με το παρόν εργασιακό καθεστώς και την ελλιπή εποπτεία της πολιτείας τίθεται πλέον τεράστιο το ζήτημα της νομιμότητας των τίτλων σπουδών που εκδίδουν τα ιδιωτικά σχολεία και, με δεδομένο ότι οι βαθμοί του Λυκείου μετρούν για τις εισαγωγικές εξετάσεις, είναι ισχυρός ο κίνδυνος της νόθευσης των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Πολλές από τις παρανομίες που συμβαίνουν στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα έπρεπε να έχουν αποκαλυφθεί. Όμως συχνά ο εργασιακός Μεσαίωνας γεννά την ομερτά. Οι σχολάρχες ποντάρουν σε ένα πράγμα: στο φόβο μας που γεννά τη σιωπή.
Αν ένα πράγμα έχει διδάξει η περίοδος της κρίσης τους εργαζόμενους είναι ότι κάθε υποχώρηση, κάθε συμβιβασμός με την αδικία και την παρανομία γεννά νέες μειώσεις μισθών, νέα κατεδάφιση δικαιωμάτων. Παλιότερες γενιές συναδέλφων που έζησαν σκληρότερες πολιτικά και εργασιακά περιόδους κέρδισαν πολλά με ένα μόνο τρόπο, τον αγώνα. Η ενότητα και η συσπείρωση του κλάδου είναι αυτό που φοβούνται οι σχολάρχες.
Το βαθύτερο σκοτάδι είναι λίγο πριν χαράξει η αυγή. Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων γνωρίζουν ότι το πάρτυ της ασυδοσίας δεν θα κρατήσει για πάνταότι αυτά που κέρδισαν την τελευταία τριετία πατούν νομοθετικά στην άμμο, καθώς παραβιάζεται το Σύνταγμα, ότι η πολιτική αλλαγή πλησιάζει. Ήδη ο κλοιός γύρω από παρανομούντες σχολάρχες κλείνει. Η ΟΙΕΛΕ παρέδωσε σήμερα στο Υπουργείο Παιδείας λίστα με 39 σχολεία που έχουν προβεί σε βαρύτατες παραβιάσεις της νομοθεσίας. Η παρέμβασή μας στην Ε.Ε. έχει ήδη δώσει καρπούς, καθώς υπάρχει έντονος σκεπτικισμός στην Κομισιόν για το καθεστώς αδιαφάνειας στην ιδιωτική εκπαίδευση και στην πιστοποίηση των τίτλων. Το επόμενο διάστημα θα ασκηθεί συντονισμένη νομική και πολιτική πίεση για να εφαρμοστεί το Σύνταγμα και να ακυρωθούν οι νομοθετικές προωτοβουλίες Αρβανιτόπουλου, ώστε να αποκατασταθούν σε μεγάλο βαθμό οι εργασιακές μας σχέσεις.   
Η τωρινή κατάσταση σύντομα θα ανατραπεί. Σε λίγο καιρό στις τάξεις θα βρίσκονται και πάλι άφοβοι και αξιοπρεπείς εκπαιδευτικοί λειτουργοί. Για να πετύχουμε, όμως, το συντομότερο δυνατόν τη μεγάλη ανατροπή, χρειάζεται η συνδρομή όλων μας. Συμμετέχουμε στα σωματεία μας, καταγγέλλουμε κάθε παρανομία. Η συμμετοχή στα κοινά της Ομοσπονδίας και η καταγγελία με αποδείξεις παρανομιών στα ιδιωτικά σχολεία, αποτελεί ταυτόχρονα ασπίδα ενάντια στην απόλυση, καθώς καταγγελία σύμβασης εκπαιδευτικού που συμμετέχει σε συλλογική δραστηριότητα, που διεκδικεί τα νόμιμα (συνθήκες εργασίας, δεδουλευμένες αποδοχές), ή που καταγγέλλει παραβιάσεις της εκπαιδευτικής νομοθεσίας στο σχολείο του κρίνεται παράνομη ως καταχρηστική για λόγους εκδικητικότητας.
Παρά τις λυσσαλέες απόπειρες ιδιοκτητών και ισχυρών πολιτικών παραγόντων η Ομοσπονδία μας είναι όρθια και δυνατή, στο πλευρό του κάθε συναδέλφου. Δεν αρκεί όμως η δική μας προσπάθεια. Χωρίς τη δική σας συμμετοχή, την επικοινωνία, την καταγγελία των κακώς κειμένων στα σχολεία μας, το έργο μας γίνεται πολύ δύσκολο.
Ας κάνουμε τη νέα σχολική χρονιά αρχή για ένα διαφορετικό αύριο στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web