ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ : «ΣΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ 2.000 ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΤΙΤΛΟΥΣ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΥΘΥΝΗ ΑΝ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ 20.000»

Με αφορμή την αποστολή από την ΟΙΕΛΕ προς το Υπουργείο Παιδείας ονομαστικών στοιχείων για 2.000 παράνομους τίτλους σπουδών που εκδόθηκαν από ιδιωτικά σχολεία στην Ήπειρο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας απέστειλε την ακόλουθη επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Α. Λοβέρδο, η οποία κοινοποιήθηκε επίσης στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκη, στην ΚΕΔΕ , και στους 13 Περιφερειάρχες της χώρας.
Ακολουθεί το κείμενο:

«ΠΡΟΣ
Τον  Υπουργό Παιδείας  και Θρησκευμάτων  κ. Α. Λοβέρδο

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Κ.Μητσοτάκη 
Κεντρική ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)
Περιφερειάρχες :
  • Αττικής κα Ε.Δούρου
  • Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γ.Παυλίδη
  • Βορείου Αιγαίου
  • Δυτικής Ελλάδος κ. Α. Κατσιφάρο
  • Δυτικής Μακεδονίας κ. Θ. Καρυπίδη
  • Ηπείρου κ. Α. Καχριμάνη
  • Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό
  • Ιονίων Νήσων κ. Θ. Γαλιατσάτο
  • Κεντρικής Μακεδονίας κ. Α. Τζιτζικώστας
  • Κρήτης κ. Σ. Αρναουτάκη
  • Νοτίου Αιγαίου κ.Γ.Χατζημάρκο
  • Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη
  • Στερεάς Ελλάδος κ. Κ.Μπακογιάννη

Κύριε Υπουργέ,

Η κοινωνία παρακολουθεί εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα εμβρόντητη να έρχονται στο φως αποκαλύψεις που αφορούν πλαστούς και παράνομους τίτλους σπουδών. Η Ομοσπονδία μας εδώ και μια δεκαετία έχει αναδείξει το τεράστιο αυτό ζήτημα που δεν αποτελεί απλώς ένα φαινόμενο οξύτατης διαφθοράς που γιγαντώνεται με την ανοχή, ή και τη συνενοχή, θεσμών της πολιτείας, αλλά θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας μιας ευνομούμενης κοινωνίας, την ισονομία και την αξιοκρατία.Στην προσπάθειά μας, ωστόσο, να αποκαλύψουμε το σκάνδαλο της έκδοσης παράνομων τίτλων βρήκαμε απέναντί μας υψωμένα τείχη: παράκεντρα εξουσίας που ήθελαν να διαιωνίζεται το βρώμικο παιχνίδι ρουσφετιού και συναλλαγής, εκπροσώπους κομμάτων που επεδίωκαν να συνεχίζουν να θρέφουν τους στρατιώτες-πελάτες τους, εποπτικούς θεσμούς της Πολιτείας που ένιπταν τας χείρας τους για να μη δυσαρεστήσουν τους ισχυρούς.
Σήμερα η ΟΙΕΛΕ σας παραδίδει 2.000 ονόματα ανθρώπων που αποκόμισαν τίτλους-μαϊμού από ιδιωτικά σχολεία στην  Ήπειρο. Από τους τίτλους αυτούς, που εξεδόθησαν την περασμένη δεκαετία, μόλις 47 έχουν ανακληθεί, όπως παραδέχεται η Δ/νση Β/μιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων. Οι υπόλοιποι τίτλοι χρησιμοποιούνται κανονικά σήμερα ως προσόν διορισμού στο δημόσιο, ή πρόσληψης στον ιδιωτικό τομέα. Τα στοιχεία αυτά απέστειλε η Ομοσπονδία μας σήμερα και στην Κομισιόν, ώστε να αξιολογήσει η Ε.Ε. την τραγική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην εκπαίδευση της χώρας και στην αγορά εργασίας.
Πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες Κύριε Υπουργέ. Το κρυφτούλι πρέπει, επιτέλους, να σταματήσει. Εάν δεν παρέμβετε σήμερα, οι 2.000 παράνομοι τίτλοι του χρόνου θα έχουν δεκαπλασιαστεί. Η επικράτηση του χάους στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που αυτή τη στιγμή, κατά παραβίαση του Συντάγματος, λειτουργούν χωρίς κανείς να ελέγχει τα ωρολόγια προγράμματά τους, ποιοι εκπαιδευτικοί διορίζονται, ποια είναι τα προσόντα τους, ποιοι και για ποιο λόγο απολύονται, τις ενδοσχολικές εξετάσεις, τη λειτουργία της Τράπεζας Θεμάτων, οδηγεί στο σχηματισμό μιας γιγαντιαίας μηχανής παραγωγής παράνομων τίτλων με την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να παρακολουθεί αμέτοχη. 
Δεν είναι όμως μόνο τα ιδιωτικά σχολεία που πλέον θα χαρίζουν τίτλους σε όποιον έχει χρήμα να πληρώσει. Η ζούγκλα της αδιαφάνειας επεκτείνεται και στο χώρο της πιστοποίησης προσόντων που χρησιμοποιούν ως κριτήριο αξιολόγησης για τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για το δημόσιο. Περιέργως, τα Υπουργεία Παιδείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης ομιλούν μόνο για πλαστούς τίτλους του παρελθόντος. Αγνοούν, άραγε, ότι σήμερα, τώρα, σχολές-φαντάσματα απονέμουν «τίτλους» για καλή γνώση Ξένης Γλώσσας και καλή γνώση και χρήση Η/Υ; Αγνοούν ότι σήμερα, τώρα, ιδιωτικοί φορείς που δεν έχουν ελεγχθεί από κανέναν εγχώριο ή διεθνή  οργανισμό μοιράζουν «προσόντα» νοθεύοντας κάθε διαγωνισμό πρόσληψης, ή κάθε διαδικασία εισαγωγής στην αγορά εργασίας; Δεν άκουσαν, δεν είδαν τι συνέβη με το διαγωνισμό προσλήψεων στη ΝΕΡΙΤ, στο Δήμο Πειραιά; Αυτό εννοούν ως «αξιολόγηση»; Την ανάδειξη, για τα μάτια  του κόσμου, μερικών δεκάδων περιπτώσεων διαφθοράς, την ώρα που δημιουργείται μια παράνομη αγορά με δεκάδες χιλιάδες κατόχους παράνομων προσόντων; Ποιος, επιτέλους, θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για αυτό το αίσχος που δύσκολα κάποιος συναντά ακόμη και σε τριτοκοσμική Μπανανία; 
Η πολιτική της ανευθυνότητας, της ασυδοσίας και της αδιαφάνειας έχει δυστυχώς θύματα. Τα θύματα είναι οι νέοι άνθρωποι που είτε οι συνειδήσεις τους εκμαυλίζονται, λαμβάνοντας μέρος σε ένα βρώμικα στημένο παιχνίδι προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα κομμάτι ψωμί μέσα στην κρίση είτε ο κόπος τους ακυρώνεται, καθώς κάποιοι άλλοι παίρνουν τη θέση τους χωρίς να έχουν ιδρώσει.
Η πολιτική ευθύνη είναι θηριώδης και ανήκει κυρίως σε Εσάς, Κύριε Υπουργέ. Η ΟΙΕΛΕ εδώ και μήνες τεκμηριωμένα, με αποδείξεις ατράνταχτες, υποδεικνύει στο Υπουργείο Παιδείας ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ότι καταστρατηγείται η κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα  ισονομία ανάμεσα στους μαθητές δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων. Ότι η απορρύθμιση του χώρου οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μια μεγάλη, πανεθνική εκπαιδευτική τραγωδία, όπου οι απόφοιτοι της δημόσιας εκπαίδευσης θα βρίσκουν κλειστές τις πύλες της ανώτατης εκπαίδευσης, ή της αγοράς εργασίας, καθώς χιλιάδες απόφοιτοι ιδιωτικών φορέων εκπαίδευσης με χαλκευμένες βαθμολογίες και παράνομα πτυχία θα παίρνουν τη θέση τους. Η χώρα επιστρέφει βίαια στη δεκαετία του ΄50 και στις φεουδαρχικού τύπου κοινωνικές, εκπαιδευτικές και οικονομικές ανισότητες.
Στις ευνομούμενες χώρες της Ευρώπης όλοι οι φορείς εκπαίδευσης, δημόσιοι και ιδιωτικοί, βρίσκονται υπό πλήρη κρατική εποπτεία και υπό δημόσιο έλεγχο. Υπάρχει διαφάνεια, αξιοκρατία και λογοδοσία. Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει μόνο το δίκαιο του ισχυρού, ο νόμος της ζούγκλας και της παράνομης παραεπιχειρηματικής δραστηριότητας.
Η Ομοσπονδία μας εξακολουθεί, σε πείσμα όσων συμβαίνουν γύρω μας, να πιστεύει ότι οι θεσμοί μπορούν να λειτουργήσουν. Έχουμε την ελπίδα ότι ακόμη και την ύστατη στιγμή θα παρέμβετε για να αποκατασταθεί η βαρύτατα πληγείσα νομιμότητα. Σε διαφορετική περίπτωση θα αποδειχθεί περίτρανα ότι η προσπάθεια η δική σας και της κυβέρνησης για να τιμωρηθούν κάποιοι κάτοχοι πλαστών τίτλων θα είναι στάχτη στα μάτια, αφορμή για να απολυθούν μερικές δεκάδες ανθρώπων, ώστε να βγουν τα νούμερα που απαιτεί η τρόικα. Όμως η κοινωνία δεν χρειάζεται επιδερμικές κινήσεις για το θεαθήναι. Δεν ευθύνεται μόνο ο κάτοχος του πλαστού τίτλου, όπως η κυβέρνηση θέλει να μας κάνει να πιστέψουμε. Κυρίως ευθύνονται αυτοί που τους εκδίδουν και που η Πολιτεία μέχρι σήμερα αφήνει ανενόχλητους να συνεχίζουν το θεάρεστο έργο τους. Στο χέρι σας είναι να δείξετε ότι έχετε τη βούληση να βάλετε βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο και να τσακίσετε πανίσχυρα συντεχνιακά συμφέροντα που συνεχίζουν ανενόχλητα εδώ και δεκαετίες ένα πάρτι εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του ελληνικού λαού.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ 
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ»

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web