ΙΔΟΥ Η ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 266/2014 ΤΟΥ ΝΣΚ ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΡΝΕΙΤΑΙ, ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ, ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα το σύνολο του κειμένου της γνωμοδότησης 266/2014 που ανατρέπει την κατάσταση στην ιδιωτική εκπαίδευση, όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις εξοντωτικές νομοθετικές ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου. Η γνωμοδότηση ουσιαστικά θέτει σε αμφισβήτηση τμήμα των ρυθμίσεων αυτών, καλώντας την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να νομοθετήσει για την ιδιωτική εκπαίδευσημε γνώμονα την τήρηση του Συντάγματος και την προστασία του εκπαιδευτικού αγαθού.
Παρά το γεγονός ότι η γνωμοδότηση έχει εκδοθεί από τις αρχές Αυγούστου μετά από αίτημα του Υπουργού Παιδείας, καθώς οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα, μετά τις ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου, τελούσαν και εξακολουθούν να τελούν εν πλήρει συγχύσει για το τι ισχύει με τις προσλήψεις, τις απολύσεις και γενικά τον έλεγχο των ιδιωτικών σχολείων, ο κ. Λοβέρδος αρνείται μέχρι σήμερα να την υπογράψει! Ποιοι, άραγε, είναι αυτοί που ασκούν ασφυκτικές πιέσεις, ώστε η γνωμοδότηση να παραμείνει κλειδωμένη στο υπουργικό συρτάρι; Ποιοι έχουν συμφέρον από την συνεχή, εδώ και 3 χρόνια, καταστρατήγηση του Συντάγματος και την επιβολή του νόμου της ζούγκλας στην ιδιωτική εκπαίδευση;
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση:
  • Όλες οι καταγγελίες σύμβασης πρέπει να ελέγχονται από τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ-ΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΠΕ. ΚΥΣΔΕ)
  • Δεν μπορεί να λαμβάνει χώρα καταγγελία σύμβασης ιδιωτικού εκπαιδευτικού κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους
  • Οι Διευθυντές των ιδιωτικών σχολικών μονάδων πρέπει να έχουν τα ίδια προσόντα με τους Διευθυντές των δημόσιων σχολείων και ο ορισμός τους να εγκρίνεται με τις διαδικασίες που προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου 682/77.
Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι τυχόν αποδοχή της γνωμοδότησης από τον Υπουργό Παιδείας δεν αποτελεί πανάκεια για την ιδιωτική εκπαίδευση, ούτε λύνει το θηριώδες πρόβλημα της νομιμότητας των τίτλων σπουδών που εκδίδουν τα ιδιωτικά σχολεία και της απορρύθμισης των εργασιακών μας σχέσεων. Απλώς θα αποτελέσει ένα μικρό μεν, ουσιαστικό δε βήμα για την αποκατάσταση της νομιμότητας στα ιδιωτικά σχολεία και την αποκατάσταση της ιδιότητας του ιδιωτικού εκπαιδευτικού ως λειτουργού της εκπαίδευσης. Για να επανέλθει πλήρως η συνταγματική νομιμότητα και να μπορούμε και πάλι να υπηρετήσουμε την εκπαίδευση με αξιοπρέπεια, οφείλουμε να δώσουμε σκληρή μάχη. Να συσπειρωθούμε γύρω από τα σωματεία μας και την ΟΙΕΛΕ. Να δώσουμε βροντερό παρόν στις εκλογές του κλάδου και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Όσο πιο δυνατοί είμαστε, τόσο πιο αποτελεσματικά θα διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας και θα προασπίσουμε το ευαίσθητο αγαθό της Παιδείας.
Δείτε εδώ το κείμενο της γνωμοδότησης

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web