Η θέση της ΟΙΕΛΕ για τη συμμετοχή των Διευθυντών Ιδιωτικών Σχολείων στη διαδικασία εκλογής Διευθυντών Εκπαίδευσης

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη Διευθυντών Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα με τη συμμετοχή στην ψηφοφορία των Διευθυντών σχολικών μονάδων όλης της χώρας.
Επειδή πολλοί συνάδελφοι ρωτούν για ποιο λόγο δεν συμμετείχαν στη διαδικασία οι Διευθυντές των ιδιωτικών σχολείων και ποια είναι η θέση της Ομοσπονδίας, αναφέρουμε τα ακόλουθα:
Πάγια θέση της Ομοσπονδίας είναι ότι η τυπική ιδιωτική εκπαίδευση αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του ενιαίου εκπαιδευτικού συστήματος και ότι οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί λειτουργοί είναι ισότιμοι με τους δημόσιους, βάσει όσων προβλέπει το Σύνταγμα και η γενική εκπαιδευτική νομοθεσία.
Σε ό, τι αφορά το ζήτημα των Διευθυντών των ιδιωτικών σχολείων, η θέση της ΟΙΕΛΕ είναι επίσης συγκεκριμένη και πολλάκις δημοσιοποιημένη. Θεωρούμε πως ο τρόπος επιλογής των Διευθυντών στα ιδιωτικά σχολεία θα πρέπει να είναι ανάλογος με τον τρόπο επιλογής των Διευθυντών στα δημόσια σχολεία, μέσω δηλαδή ψηφοφορίας του Συλλόγου διδασκόντων. Η κατά το δυνατόν διαφανής και με αξιοκρατικά κριτήρια επιλογή του Διευθυντή αποτελεί άλλωστε προϋπόθεση για την πιστοποίηση της νομιμότητας των εκπαιδευτικών διαδικασιών, της έκδοσης των τίτλων και της ποιότητας των εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Γι’ αυτό το λόγο η Ομοσπονδία έχει αποστείλει εδώ και μήνες σχετικό αίτημα στις πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς όμως να έχει πάρει απάντηση.
Ποια είναι η κατάσταση στα ιδιωτικά σχολεία σε ό, τι αφορά το ζήτημα των Διευθυντών; Μέχρι σήμερα σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία διευθυντικά στελέχη αναλαμβάνουν, είτε ο ιδιοκτήτης, είτε κάποιος με επιλογή μόνο του ιδιοκτήτη, συχνά  χωρίς να διαθέτει τα τυπικά προσόντα, με αποτέλεσμα να παρατηρείται τα τελευταία χρόνια η διόγκωση φαινομένων ανομίας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σε μια δημοκρατική και κρίσιμη διαδικασία, όπως είναι η επιλογή Διευθυντών Εκπαίδευσης, η συμμετοχή ιδιοκτητών, ή των «ανθρώπων» τους, θα δημιουργούσε σχέσεις διαπλοκής, όπου η ψήφος πιθανόν να δινόταν με αντάλλαγμα το «κουκούλωμα» παρανομιών και την αποφυγή εποπτείας των συγκεκριμένων σχολείων.
Οι Διευθυντές των δημόσιων σχολείων που συμμετέχουν στην εκλογική αυτή διαδικασία εκπροσωπούν, από τη στιγμή που και αυτοί είναι αιρετοί, ένα σώμα ανθρώπων, το Σύλλογο Διδασκόντων. Πολλοί, όμως, από τους Διευθυντές των ιδιωτικών σχολείων εκπροσωπούν αποκλειστικά τα συμφέροντα ενός ιδιώτη. Επομένως, επειδή ο κίνδυνος αλλοίωσης του εκπαιδευτικού αγαθού είναι σημαντικός, θεωρούμε ότι η συμμετοχή των Διευθυντών των ιδιωτικών σχολικών μονάδων σε τέτοιες διαδικασίες θα πρέπει να επιτρέπεται μόνο όταν η επιλογή τους θα γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως και στη δημόσια εκπαίδευση.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web