ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ Η ΟΙΕΛΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΕΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


ΠΩΣ, ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ «Ν. 105», ΚΑΠΟΙΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΠΕΦΕΥΓΑΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ- ΘΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ;
Πλήρως δικαιώνεται η ΟΙΕΛΕ για την πολυετή προσπάθειά της να αναδείξει πως η απορρύθμιση του νομοθετικού πλαισίου για την ιδιωτική εκπαίδευση και η απόσυρση της κρατικής εποπτείας από αυτήν, ιδίως μετά το 2012, θα προκαλούσε όξυνση της ανομίας και αλλοίωση του εκπαιδευτικού αγαθού. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στον ημερήσιο τύπο, μετά από ελέγχους του Υπουργείου Παιδείας το τελευταίο έτος, το 80% περίπου των ιδιωτικών σχολείων βρέθηκε με παρανομίες, κάποιες εκ των οποίων κρίνονται ως εξαιρετικά σοβαρές (λειτουργία χωρίς άδεια από το Υπουργείο Παιδείας, μη δηλωθείσες αίθουσες διδασκαλίας, πολεοδομικές αυθαιρεσίες κλπ.). Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι σε «πρωταθλητές» της παρανομίας αναδεικνύονται μεγάλα σχολεία της ελίτ.
Με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για την Έρευνα δίδεται η δυνατότητα στα ιδιωτικά σχολεία να τακτοποιήσουν ζητήματα νομιμότητας που τα αφορούν μέχρι τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν. Η ΟΙΕΛΕ κρίνει ως δίκαιη τη ρύθμιση,διότι κανείς δεν θέλει να κλείσουν ιδιωτικά σχολεία, να αποχωριστούν από το παιδαγωγικό τους περιβάλλον χιλιάδες παιδιά και να χάσουν την εργασία τους εκατοντάδες εκπαιδευτικοί.
Θεωρούμε όμως ότι οι ιδιοκτήτες που εκμεταλλεύτηκαν την χαριστική ρύθμιση του Ν. 4093/2012 (που τους επέτρεπε με μία απλή δήλωση του «Νόμου 105» να δηλώσουν στις αρμόδιες αρχές, χωρίς να έχει υπάρξει κανένας έλεγχος, ότι έχουν τηρήσει όλους τους όρους νομιμότητας για να λειτουργήσουν) και απέστειλαν ψευδείς δηλώσεις, θα πρέπει να παραπεμφθούν στην δικαιοσύνη, όπως άλλωστε συμβαίνει με κάθε άλλο Έλληνα πολίτη που δηλώνει ψευδή στοιχεία.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web