ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΙΕΛΕ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13ΟΥ ΚΑΙ 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ, ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Με επιστολή που απευθύνεται στους Υπουργούς Παιδείας και Εργασίας η ΟΙΕΛΕ ζητά την άμεση εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την ιδιωτική εκπαίδευση, που πολλοί επιχειρηματίες επιχειρούν να καταστήσουν κενό γράμμα μη εφαρμόζοντάς την.

Πιο συγκεκριμένα, ζήτησε την επαναφορά του 13ουκαι του 14ου μισθού, όπως προβλέπει ο Ν. 4472/2017, ο οποίος ορίζει την εξίσωση των αποζημιώσεων κατά τα ισχύοντα στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα. Αυτή τη στιγμή, με το πρόσχημα απόφασης του ΝΣΚ (214/2012) που μιλά για υποχρεωτική ισοτίμηση των αμοιβών μας με αυτές των δημόσιων εκπαιδευτικών, ισχύει το εξής παράδοξο. Αν και παρακολουθούμε τις αμοιβές των δημοσίων εκπαιδευτικών, οι αποζημιώσεις απόλυσης είναι πλήρως πετσοκομμένες από αυτές και ακολουθούν αυτές των ιδιωτικών υπαλλήλων! Επίσης,  αν και ενταχθήκαμε στις αποζημιώσεις του ιδιωτικού τομέα, δεν λαμβάνουμε 13ο και 14ο μισθό!

ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

(Μάλιστα πληροφορούμαστε ότι στα σχολεία που ακόμη δίδονται αυτές οι αποζημιώσεις, είτε πρόκειται να περικοπούν, είτε να καταργηθούν τελείως!)

Από τη διπλή αυτή παρανομία κερδίζουν (ναι, σωστά μαντέψατε) οι σχολάρχες που έχουν, ως συνήθως, μονά-ζυγά δικά τους. Θυμίζουμε, απλώς, ότι τα τελευταία χρόνια (και ειδικά την περίοδο 2010-14) με σωρεία ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους ιδιοκτήτες, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (αλλά και τα δημόσια ταμεία) χάνουν πάνω από 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα οποία καρπώνονται οι επιχειρηματίες της γνώσης. Ο κλάδος της ιδιωτικής εκπαίδευσης, ο λιγότερο χτυπημένος από την κρίση, βάσει όλων των επίσημων ερευνών, εμφανίζει την πιο βίαιη αναδιανομή πλούτου εις βάρος των εργαζόμενων.

Στην επιστολή της η ΟΙΕΛΕ επισημαίνει πως, με βάση στοιχεία από πολλές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, σε μεγάλο αριθμό ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων οι συνάδελφοι είναι επί μήνες απλήρωτοι και μάλιστα εν όψει εορτών, ότι ελάχιστα σχολεία δηλώνουν τις δράσεις τους με αποτέλεσμα να γιγαντώνεται η φοροδιαφυγή.

Επειδή αυτή η εικόνα χάους και αποδιοργάνωσης έχει φέρει στα οικονομικά τους όρια εκατοντάδες συναδέλφους που είναι απλήρωτοι και μάλιστα μέσα στην εορταστική περίοδο, η Ομοσπονδία ζήτησε από τους Υπουργούς την ανάληψη άμεσων δράσεων και την εντατικοποίηση των ελέγχων στα ιδιωτικά σχολεία.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web