ΠΟΙΟ 30ΩΡΟ; ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΩΡΑΡΙΟ!


ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΗΚΕ Η  ΟΙΕΛΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ;
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΡΥΦΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κοινό μυστικό όλων στο χώρο της εκπαίδευσης είναι πως η 30ωρη παραμονή (για τους πλήρους ωραρίου εκπαιδευτικούς, ή αναλογικά για τους μειωμένου ωραρίου) στη σχολική μονάδα, όπως προβλέπεται από το Ν. 1566/85, αποτελεί ανέκδοτο στα ιδιωτικά σχολεία.

Η τραγική πραγματικότητα υπερεκμετάλλευσης και οικονομικής εξαθλίωσης στον κλάδο μας δεν αποδεικνύεται μόνο από τις καθημερινές καταγγελίες συναδέλφων, που συχνά φοβούνται για ευνόητους λόγους να καταθέσουν επώνυμα. Έχει καταγραφεί επίσημα σε μεγάλη έρευνα 478 εκπαιδευτικών που διεξήχθη από το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ το 2013. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή μόλις το 60% περίπου της δουλειάς που προσφέρουν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί αμείβεται. Το γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι η εκτός υποχρεωτικού προγράμματος εργασία που προσφέρουμε στα σχολεία μας παρέχεται σχεδόν δωρεάν (το 96,90%, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας)! Είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι συχνά η εκτός του δηλωμένου ωραρίου εργασία που παρέχουν οι εκπαιδευτικοί προσφέρεται χωρίς την (απαιτούμενη από το νόμο) συναίνεσή τους, αλλά υπό την απειλή της απόλυσης. Με αυτό τον τρόπο στα ιδιωτικά σχολεία επικρατεί ένα όργιο μαύρης εργασίας και φοροδιαφυγής που δεν ελέγχεται από την Πολιτεία.

Δυστυχώς, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια σε ζήτημα γενικού εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος οι εκπρόσωποι της ΟΙΕΛΕ δεν προσκλήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο. Με ποιου, άραγε, την πρωτοβουλία αποφασίστηκε ο αποκλεισμός της Ομοσπονδίας και ποια σκοπιμότητα εξυπηρετήθηκε; Πάντως η σκληρή αλήθεια για την ιδιωτική εκπαίδευση κρύφτηκε σήμερα από το Κοινοβούλιο και την ελληνική κοινωνία.


ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΩΡΙΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ, ΣΥΝΗΘΩΣ ΑΜΙΣΘΙ, ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ;

Οι υπηρεσίες που παρέχουν σε πολλά ιδιωτικά σχολεία οι συνάδελφοί μας εκτός του ωραρίου τους – και, όπως προαναφέρθηκε, σχεδόν πάντοτε χωρίς αμοιβή – είναι δύο ειδών:

Α) Οι υπερωρίες για πλήθος εκδηλώσεων (Ενημερώσεις γονέων, OpenDays, εκδηλώσεις σε ώρες εκτός λειτουργίας σχολείου – απογεύματα, Σαββατοκύριακα, αργίες κ.λπ.)
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί συχνά υποχρεώνονται να παρέχουν χωρίς να πληρώνονται υπηρεσίες σε πλήθος εκδηλώσεων, όπως:
  • Ενημέρωση γονέων απογεύματα-βράδια
  • Open Days
  • Καλοκαιρινά camps
  • Εκδηλώσεις και προγράμματα μέσα σε γιορτές, αργίες και Σαββατοκύριακα
Η συμμετοχή των συναδέλφων για δραστηριότητες πολιτισμικού, ψυχαγωγικού ή αθλητικού σκοπού είναι προαιρετική και θα πρέπει να τους καταβάλλεται η προβλεπόμενη από το νόμο υπερωριακή αμοιβή (άρθρο 73 του νόμου 4310/2014).

Πρέπει εδώ να προσθέσουμε ότι σε αρκετά ιδιωτικά σχολεία υποχρεώνουν παρανόμως τους εκπαιδευτικούς σε εργασίες που δεν έχουν καμιά σχέση με το διδακτικό τους έργο, όπως, πχ, με τη συνοδεία σχολικών λεωφορείων, την καθαριότητα του σχολείου κ.λπ. Εννοείται πως και γι’ αυτές τις αναγκαστικές εργασίες οι συνάδελφοί μας δεν αμείβονται.

Β) Οι υπερωρίες ανάθεσης διδακτικού έργου
Η παραμονή εκπαιδευτικού στο σχολείο πάνω από το 30ωρο για τον πλήρους ωραρίου εκπαιδευτικό(στην ιδιωτική εκπαίδευση μέσα στο υποχρεωτικό ωράριο του εκπαιδευτικού μπορούν να περιλαμβάνονται και οι ώρες των απογευματινών δράσεων, οι οποίες θα πρέπει να δηλώνονται στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης) πρέπει να αμείβεται υπερωριακά.

Η ΟΙΕΛΕ ΑΠΑΙΤΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΕΠΕ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΗΛΩΤΗ ΚΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η Ομοσπονδία μας θα απαιτήσει από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές του Υπουργείου Παιδείας να προβούν άμεσα σε ελέγχους των ιδιωτικών σχολείων. Ταυτόχρονα, τις επόμενες ημέρες θα επιδιωχθεί συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, με το οποίο η συνεργασία είναι σε πολύ καλό επίπεδο, για να ζητηθεί η εντατικοποίηση των ελέγχων των υπηρεσιών του, ιδίως στις επίμαχες χρονικές περιόδους που λαμβάνουν χώρα οι παράνομες δραστηριότητες (απογεύματα, Σαββατοκύριακα, αργίες και διακοπές).

Κλιμάκια της ΟΙΕΛΕ θα πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές επισκέψεις, μετά από καταγγελίες συναδέλφων, καταγράφοντας περιστατικά και θα ενημερώνουν άμεσα την Επιθεώρηση Εργασίας.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web