ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΝΑ «ΘΑΨΟΥΝ» ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ. ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΤΑΤΑΞΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ


Χθες, 15/2, ήταν προγραμματισμένη μετά την αναβολή του Νοεμβρίου, η εκδίκαση της αγωγής που είχε καταθέσει η ΠΟΕΔΗΝ εναντίον του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ και των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας (ζητά 200.000 ευρώ!), με προφανή στόχο να σταματήσει η προσπάθεια να καθαρίσει το τεράστιο σκάνδαλο με την έκδοση παράνομων τίτλων σπουδών από τα 18 ιδιωτικά ΤΕΕ και το διορισμό των κατόχων τους στο δημόσιο. Επαναλαμβάνουμε πως σήμερα μεγάλος αριθμός των «πτυχιούχων» υπηρετούν στο δημόσιο (1000 περίπου από αυτούς σε δημόσια νοσοκομεία!), πάρα πολλοί μετατάσσονται χρησιμοποιώντας τον παράνομο τίτλο ως «προσόν», ενώ εκατοντάδες ακόμη διεκδικούν διορισμό στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ.
Στα δικαστήρια της Ευελπίδων παραβρέθηκε μόνο η πλευρά της ΟΙΕΛΕ και η νομική εκπρόσωπος Κάτια Λαϊνά. Εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ και οι νομικοί τους παραστάτες δεν εμφανίστηκαν, με αποτέλεσμα η δίκη να ματαιωθεί. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το θέμα έχει κλείσει, καθώς οποιαδήποτε στιγμή μπορούν οι ενάγοντες να ενεργοποιήσουν την αγωγή, θέτοντας έτσι την Ομοσπονδία υπόδικη επ’ αόριστον για ευνόητους λόγους.

ΣΙΓΗ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ…
Προχθές και εν όψει της χθεσινής εκδίκασης, η ΟΙΕΛΕ απέστειλε επείγουσα επιστολή προς τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Μπαξεβανάκη για να μας δοθεί μια σαφής απάντηση από το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το αν και πότε θα διενεργηθούν οι επαναληπτικές εξετάσεις των κατόχων των παράνομων τίτλων σπουδών. Στόχος της ΟΙΕΛΕ ήταν να χρησιμοποιήσει ως κρίσιμο αποδεικτικό στοιχείο την απάντηση του Υπουργείου στο δικαστήριο. Απευθύνθηκε η ΟΙΕΛΕ στον Υφυπουργό, καθώς στις 29 Νοεμβρίου είχε αποστείλει προς την Ομοσπονδία επιστολή, η οποία ανέφερε με σαφήνεια τα παρακάτω:
«1.          Σχετικά με τις εξετάσεις των ιδιωτικών ΤΕΕ που έκλεισαν. Από το 2007, το άρθρο 24 του ν. 3577/2007 παρέμεινε ανεφάρμοστο και ουδείς από τις ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας μέχρι το 2015 ασχολήθηκε με την οριστική επίλυση του ζητήματος των μη σύννομα χορηγηθέντων πτυχίων από τα συγκεκριμένα ιδιωτικά ΤΕΕ.
Εξ αρχής δείξαμε το μέγιστο ενδιαφέρον για να επιλυθεί σύννομα και οριστικά το ζήτημα. Η πάροδος μεγάλου χρονικού διαστήματος από την αρχική ρύθμιση κατέστησε επιβεβλημένη τη νομοθετική μας παρέμβαση (ήδη με το άρθρο 34, παρ. 5 του ν. 4415/2016 και το άρθρο 72 του ν. 4485/2017) προκειμένου να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των εξετάσεων. Σημαντική νομοθετική βελτίωση στην προσπάθειά μας αποτελεί η πρόβλεψη ότι σε περίπτωση μη επιτυχούς ή μη συμμετοχής οι τίτλοι καθίστανται εξ υπαρχής ανίσχυροι. Το ΥΠΠΕΘ προχωρά, όπως έχει ήδη ανακοινώσει, στην προετοιμασία αυτών των εξετάσεων και στην έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και των παραρτημάτων της, η οποία θα περιγράφει τις διαδικασίες υλοποίησής τους, ώστε να πραγματοποιηθούν αυτές με άρτιο τρόπο. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες σε πείσμα όσων, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, διαδίδουν το αντίθετο.»

 
ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ; Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ, Η Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ;
Ωστόσο, η γραμματεία του υφυπουργού ενημέρωσε πως ο κ. Μπαξεβανάκης δεν είναι πλέον αρμόδιος για την επανεξέταση των κατόχων των παράνομων τίτλων και ότι το ζήτημα ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου. Απεστάλη επιστολή προς τον κ. Υπουργό ζητώντας την απάντησή του. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε επικοινωνία με εκπρόσωπο του Γραφείου του Υπουργού τονίζοντας τη σημασία του ζητήματος, δεν υπήρξε καμία απάντηση…

Η ΟΙΕΛΕ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΣΗ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Παρά τις αντιξοότητες, η Ομοσπονδία μας συνεχίζει έναν δύσκολο, διμέτωπο (όπως φαίνεται…) αγώνα για να διαλευκανθεί πλήρως το σκάνδαλο με την έκδοση πλαστών τίτλων σπουδών. Απέναντί μας ο σκληρός πυρήνας των επιχειρηματιών της εκπαίδευσης που έχουν ως κύριο στόχο τη μετατροπή της Παιδείας σε μηχανισμό εκτύπωσης πτυχίων επί πληρωμή χωρίς καμία εποπτεία. Επίσης, πολιτικά στελέχη διαφόρων κομματικών χώρων που συνεχίζουν να καλύπτουν μια δυσώδη πραγματικότητα στο χώρο της Παιδείας. Άλλοι διότι εξέθρεψαν τη μεταπολιτευτική διαφθορά και οφείλουν να στηρίξουν τα δικά τους παιδιά και άλλοι επειδή, όπως φαίνεται, δεν τολμούν να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο.
Η ΟΙΕΛΕ ξεσκέπασε το σκάνδαλο το 2005 και δεν θα παραιτηθεί. Το οφείλει σε όλους τους συναδέλφους σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που τίμια δίνουν τη μάχη για να τηρηθεί η νομιμότητα στους χώρους εργασίας τους. Πάνω απ’ όλα όμως το οφείλει στα εκατομμύρια των μαθητών που θα πρέπει, ανεξάρτητα από την κοινωνική και οικονομική τους προέλευση, να έχουν πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο και στην αγορά εργασίας με βάση την αξία τους και όχι το πορτοφόλι των γονιών τους.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web