ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ Η ΟΙΕΛΕ: ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ


Η ΟΙΕΛΕ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα της Π.Ε.Α.Δ. στην εκπαιδευτική κοινότητα δηλώνει ότι στηρίζει το δίκαιο αγώνα των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών για εργασιακή αξιοπρέπεια και ίσα δικαιώματα για όλους. Καλεί, δε, όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις που θα ανακοινωθούν. Αποτελεί, άλλωστε, σταθερή άποψη της ΟΙΕΛΕ από την ίδρυσή της πως ο εκπαιδευτικός χώρος είναι ενιαίος, πως δημόσια και ιδιωτικά σχολεία παρέχουν δημόσιο αγαθό και πως οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα σχολεία αυτά είναι ισότιμοι.

Οι αναπληρωτές αποτελούν την κολώνα του εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι αυτοί που με το μόχθο τους καλύπτουν τις «ανορθογραφίες» της ελληνικής πολιτείας που διαχρονικά τους εκμεταλλεύεται και αγόγγυστα προσφέρουν στην Παιδεία υπό τις πλέον δύσκολες συνθήκες. Περιφέρονται στις εσχατιές της ελληνικής γης χωρίς πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, συχνά υπηρετώντας σε διαφορετικά σχολεία μπαλώνοντας κενά. Είναι αυτοί που φυλάττουν τις εκπαιδευτικές Θερμοπύλες σε περιοχές που κανείς δεν θα πήγαινε εύκολα. Έχουν οργώσει τα μικρά νησιά, τα απομονωμένα ορεινά χωριά, τις ακριτικές περιοχές διδάσκοντας γενιές μαθητών που είναι αμφίβολο, αν θα μπορούσαν να σπουδάσουν στον τόπο τους, χωρίς τη δική τους συνεισφορά.

Δεν ξεχνούμε ότι στους αναπληρωτές συγκαταλέγεται ένας αριθμός εκπαιδευτικών με προϋπηρεσία στην ιδιωτική εκπαίδευση, οι περισσότεροι εκ των οποίων απολύθηκαν την περίοδο της απορρύθμισης Αρβανιτόπουλου, όταν ορισμένοι σχολάρχες αποφάσισαν να λύσουν τους λογαριασμούς τους με τους «ενοχλητικούς», αυτούς που είχαν κοινωνική δράση, ή απλώς αυτούς που λόγω μεγάλης προϋπηρεσίας ήταν «ακριβοί». Γι’ αυτούς τους συναδέλφους η έγνοια μας ήταν, είναι και θα είναι μεγάλη και η προσπάθειά μας να λυθούν τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν θα είναι συνεχής.

ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ Η ΣΤΗΡΙΞΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ

Άλλωστε, ο αγώνας της ΟΙΕΛΕ για τους αναπληρωτές δεν είναι καινούριος. Το 2002 η Ομοσπονδία μας με την Πανελλήνια Ένωση Αναπληρωτών (Π.Ε.Α.) με επικεφαλής τους Γιάννη Χαλιωρή και Ν. Παπαχρήστου (νυν Προέδρου της ΟΛΜΕ) και με τη ΓΣΕΕ διοργάνωσαν συνέδριο στο Ξενοδοχείο Park (σήμερα Radisson Blu) που παρακολούθησαν εκατοντάδες εκπαιδευτικοί από όλη τη χώρα και σηματοδότησε κρίσιμες εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Αποτέλεσμα των κοινών ενεργειών ήταν η σταδιακή μονιμοποίηση μεγάλου αριθμού αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Και το 2012 όμως η Ομοσπονδία και το ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ στάθηκαν στο πλευρό των αναπληρωτών, εκπονώντας μελέτη που καταδείκνυε τον κίνδυνο χιλιάδων απολύσεων, αν εφαρμόζονταν οι ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου για την αύξηση του ωραρίου. Τότε, με τη δημοσιοποίηση των ερευνητικών συμπερασμάτων, συμβάλαμε στην ευαισθητοποίηση και στην ενημέρωση του κόσμου της εκπαίδευσης, αλλά και της κοινωνίας για το εργασιακό δράμα των αναπληρωτών, αλλά κυρίως για τη δυσαναπλήρωτη προσφορά τους στο χώρο της Παιδείας, καθώς καταδείξαμε πως χωρίς τους αναπληρωτές το 60% των σχολείων σε δυσπρόσιτες περιοχές δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν.

Η ώρα για τη δικαίωση των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών έφτασε. Καλούμε την πολιτεία στο όνομα του δημόσιου αγαθού της Παιδείας και της ανεκτίμητης προσφοράς των συναδέλφων μας στην ελληνική κοινωνία, να προχωρήσει στην αποκατάσταση χρόνιων αδικιών εξισώνοντας τα εργασιακά τους δικαιώματα με αυτά των υπόλοιπων εκπαιδευτικών.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web