Έτσι έστησαν επιχειρηματίες της Εκπαίδευσης την κομπίνα με τη φαρμακευτική εταιρεία NOVARTIS – Δημοσίευμα με αποκαλυπτικές λεπτομέρειες περιγράφει αναλυτικά την απάτη. Επιστολή της ΟΙΕΛΕ στον Υπουργό Παιδείας με αίτημα πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης.


Τον Ιανουάριο του  2017  η κοινή γνώμη εμβρόντητη πληροφορείται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολεμικής Ελλάδας. Πρόκειται για το σκάνδαλο Novartis, της μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας. Μέσω της εμπλοκής υψηλόβαθμων πολιτικών προσώπων, γιατρών και επιχειρηματιών τα συμφέροντα του ελβετικού πολυεθνικού κολοσσού προωθούνταν με ασφάλεια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα την  περίοδο 2006-2014 μετετράπη στην αγορά με τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, χάρις στις υπερτιμολογήσεις και στην «κατευθυνόμενη» ζήτηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων της.

Ένα δημοσίευμα της περιόδου εκείνης  της εφημερίδας Documento αλλά και δημοσιεύματα σε άλλα ΜΜΕ εμπλέκουν επιχειρηματίες της εκπαίδευσης και πιο συγκεκριμένα μεγάλου ιδιωτικού σχολείου της Αττικής στο σκάνδαλο. Σύμφωνα με έμπιστες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, οι επιχειρηματίες αυτοί χρησιμοποίησαν «παρένθετη εταιρεία» (και μάλιστα με «παιδαγωγικό περιεχόμενο») για να ξεπλύνουν χρήμα της πολυεθνικής βιομηχανίας με σκοπό τη χρηματοδότηση δήθεν επιστημονικών  συνεδρίων ένα εκ των οποίων στο Βερολίνο. Επί της ουσίας, το συνέδριο αυτό ήταν ένα καλοπληρωμένο «διαφημιστικό» ταξίδι  40 στελεχών του υπουργείου Υγείας και εποπτευόμενων οργανισμών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν σύμβουλοι υπουργών, μέλη των επιτροπών που καθορίζουν την τιμή των φαρμάκων, γιατροί και καθηγητές από τον χώρο της δημόσιας υγείας.
Μάλιστα, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του e-reportaz, στο σπίτι στελέχους του εν λόγω ιδιωτικού σχολείου έγινε αστυνομική διερεύνηση με εντολή εισαγγελέα.

Η ΟΙΕΛΕ εκτιμά πως η διερεύνηση του σκανδάλου θα πρέπει να μην περιοριστεί στα πολιτικά πρόσωπα. Από τη στιγμή που επιχειρηματίες που δρουν στο χώρο της εκπαίδευσης φέρονται ως εμπλεκόμενοι, το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει προσεκτικά να εξετάσει το ζήτημα και να λάβει μέτρα. Με επιστολή της προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου η Ομοσπονδία ζητά να εξεταστεί η υπόθεση και να αναθεωρηθεί επί το αυστηρότερον η αδειοδότηση των ιδιωτικών σχολείων.
Δείτε εδώ το δημοσίευμα του Documento
Δείτε εδώ το δημοσίευμα του e-reportaz
Δείτε εδώ το δημοσίευμα της Πανδώρας
Διαβάστε εδώ την επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web