ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: «ΝΟΜΙΜΗ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΕΤΙΑ, ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ Η ΚΟΙΝΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ»


Ξεκάθαρη απάντηση έδωσε το Υπουργείο Εργασίας μέσω του Γενικού Γραμματέα του Α. Νεφελούδη σε ερώτημα της ΟΙΕΛΕ σχετικά με τη νομιμότητα, ή μη της καταβολής αποζημίωσης στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς των οποίων η σύμβαση καταγγέλλεται στη λήξη της διετίας.
Στο έγγραφο αυτό αναφέρεται με σαφήνεια ότι η διάταξη που προβλέπει καταγγελία της σύμβασης διετίας στο άρθρο 28 του Ν. 4415/2016 (επομένως και την καταβολή της σχετικής αποζημίωσης) είναι ειδική διάταξη και αποκλίνει από όσα προβλέπει η κοινή εργατική νομοθεσία. Τούτο καταρρίπτει τις αιτιάσεις ορισμένων ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων που θεωρούν ότι η διετία, ως ορισμένου χρόνου σύμβαση, λήγει αυτόματα, άρα δεν χρειάζεται η καταβολή αποζημίωσης. Ωστόσο, η διάταξη για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς είναι ειδική, διότι η σύμβαση δεν λήγει αυτόματα, αλλά είτε καταγγέλλεται, είτε, εάν δεν καταγγελθεί, μετατρέπεται αυτοδικαίως σε αορίστου χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι ένας ιδιοκτήτης ιδιωτικού σχολείου που δεν επιθυμεί η σύμβαση του εκπαιδευτικού να μετατρέπει σε αορίστου χρόνου, οφείλει να την καταγγείλει και ως εκ τούτου να καταβάλει και τη νόμιμη αποζημίωση.
Πάντως, το φαινόμενο καταγγελιών σύμβασης στη λήξη της διετίας έχει πάρει το χαρακτήρα χιονοστιβάδας και εγείρει ερωτήματα ακόμη και για καταχρηστική εφαρμογή του εργοδοτικού αυτού δικαιώματος. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σε μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Ανατολικής Αττικής σε σύνολο 40 εκπαιδευτικών των οποίων λήγει η διετία, καταγγέλλεται η σύμβαση των 15 από αυτούς! Για το ζήτημα αυτό θα επανέλθουμε.
Ζητούμε από όλους τους συναδέλφους, οι οποίοι έχουν ειδοποιηθεί πως η σύμβαση διετίας τους θα καταγγελθεί να μας ενημερώσουν άμεσα, σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης έχει αρνηθεί την καταβολή αποζημίωσης. Θυμίζουμε εδώ ότι μια καταγγελία σύμβασης είναι άκυρη, εάν δεν έχουν εκπληρωθεί όλες οι οικονομικές εκκρεμότητες του εργοδότη (μεταξύ των οποίων και η καταβολή της αποζημίωσης).
Δείτε εδώ την απάντηση του Γεν. Γραμματέα.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web