ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΕΥΘΕΩΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ Η ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ – ΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΠΟΥ ΣΤΕΚΕΙ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ



Σε άμεση αμφισβήτηση όσων δήλωσε μέσα στη Βουλή για τα παράνομα φροντιστήρια δημοτικού και τα Κέντρα Μελέτης προχωρά με έγγραφη εισήγησή της (εδώ) στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ για το θέμα η Διευθύνουσα Σύμβουλος κ. Γιαννακοπούλου. Ενώ ο Υπουργός είχε χαρακτηρίσει τα φροντιστήρια παράνομα και είχε σαφώς τοποθετηθεί υπέρ της άρσης της άδειας λειτουργίας όσων φροντιστηρίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κέντρων ξένων γλωσσών, η κ. Γιαννακοπούλου σε μια ακόμη απολύτως αμφιλεγόμενη ενέργεια επιχειρεί να πείσει το ΔΣ ότι ο ΕΟΠΠΕΠ δεν έχει τη δυνατότητα ελέγχου του χώρου και ανοίγει εμμέσως πλην σαφώς θέμα νομιμοποίησης των φροντιστηρίων δημοτικού και τη συνύπαρξη των φροντιστηρίων, Ξένων Γλωσσών με τα  Κέντρα Μελέτης !
Η εισήγηση που καταθέτει στο σημερινό ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ η Διευθύνουσα Σύμβουλος κ. Γιαννακοπούλου έρχεται μετά την εξώδικη δήλωση που αποστείλαμε προς τον Οργανισμό. Θυμίζουμε ότι η Ομοσπονδία υποχρεώθηκε να ζητήσει από τον ΕΟΠΠΕΠ με εξώδικο να εξετάσει το θέμα αδειοδότησης των δομών συγκεκριμένης αλυσίδας στο χώρο των φροντιστηρίων λόγω της εκ μέρους τους διαφήμισης παράνομων φροντιστηρίων δημοτικού και συνύπαρξης Φροντιστηρίων και Κέντρων Μελέτης. Η εξώδικη διαμαρτυρία μας έγινε, καθώς η Διευθύνουσα αρνήθηκε να εξετάσει το θέμα όταν ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ το έφερε σε συνεδρίαση, χαρακτηρίζοντας το όλο ζήτημα «πυροτέχνημα»!
ΑΝΟΙΓΕΙ ΘΕΜΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ Η ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΣΑ ΤΟΥ ΕΟΠΠΕΠ;
Ως γνωστόν, τα φροντιστήρια δημοτικού απαγορεύονται δια νόμου. Για το λόγο αυτό οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ στο ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ έχουν κατ’ επανάληψη ζητήσει να μην αδειοδοτούνται φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και κέντρα ξένων γλωσσών που διαθέτουν τέτοια παράνομη δομή. Πράγματι, το ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ είχε λάβει απόφαση οι ιδιοκτήτες να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν διαθέτουν τέτοιες δομές για να αδειοδοτηθούν, ή να επικαιροποιήσουν την άδειά τους. Την υποχρέωση αυτή εξάλειψε με απόφασή της αμέσως μετά την έλευσή της στον ΕΟΠΠΕΠ η κ. Γιαννακοπούλου που μάλιστα στην σημερινή της εισήγηση καμαρώνει για το έργο της, το οποίο προκάλεσε εν μια νυχτί έκρηξη του φαινομένου των Κέντρων Μελέτης-φροντιστηρίων δημοτικού σε όλη την Ελλάδα.
Το χειρότερο όμως είναι ότι η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού εμμέσως πλην σαφώς ανοίγει (;) θέμα νομιμοποίησης των φροντιστηρίων. 
Αντιγράφουμε από την εισήγησή της:
«Να σημειωθεί ότι σε όλα τα νομικά κείμενα χρησιμοποιείται ο όρος «φροντιστήριο» και ο ΕΟΠΠΕΠ αδειοδοτεί «φροντιστήρια» χωρίς περιορισμό και όχι «φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» όπως ισχυρίζεται στα κείμενά της από άγνοια ή σκοπιμότητα η διοίκηση της ΟΙΕΛΕ». 
Μήπως εννοεί λοιπόν ότι ο ΕΟΠΠΕΠ μπορεί να αδειοδοτεί φροντιστήρια δημοτικού, αφού όπως η κ. Γιαννακοπούλου ισχυρίζεται, δεν υπάρχει προσδιορισμός βαθμίδας; Μα, αυτά απαγορεύονται από το νόμο 682/77. Κι αυτού όμως το νόημα αμφισβητείται από την εν λόγω. Αντιγράφουμε και πάλι:
«Με το άρθρο του 56 του ν. 682/77 καταργήθηκαν τα φροντιστήρια δημοτικής εκπαίδευσης, δηλαδή καταργήθηκαν τα φροντιστήρια που είχαν θεσμοθετηθεί με το προαναφερθέν άρθρο 63 του ν. 2545/1940, τα οποία προετοίμαζαν τους μαθητές για τις εξετάσεις στη μέση εκπαίδευση και λειτουργούσαν τους καλοκαιρινούς μήνες (…) Με οποιαδήποτε ερμηνεία των νομοθετικών αυτών ρυθμίσεων δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι οι δομές οι οποίες στο παρελθόν ορίζονταν ως φροντιστήρια δημοτικής εκπαίδευσης ταυτίζονται με τα κέντρα μελέτης, όπως αυτά λειτουργούν σήμερα.» 
Κάθε αναγνώστης, ακόμη κι ο πλέον καλοπροαίρετος, δικαιούται να βγάλει το συμπέρασμα ότι ο συγγραφέας της εισήγησης επί της ουσίας «νομιμοποιεί» τα φροντιστήρια δημοτικού-Κέντρα Μελέτης, επιχειρώντας ενδεχομένως να προκαταλάβει αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας!
ΤΙ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Κι ενώ η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΟΠΠΕΠ ανοίγει τον ασκό του Αιόλου θέτοντας εμμέσως ζήτημα νομιμοποίησης παράνομων εκπαιδευτικών δομών, λίγους μήνες πριν ο Υπουργός Παιδείας διατύπωνε στη Βουλή, μετά από σχετικό ερώτημα του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σκουρολιάκου, εντελώς αντίθετες απόψεις. Τις παραθέτουμε άνευ σχολιασμού:
 «Τα Κέντρα Μελέτης, για να το καταλάβει και η κοινωνία μας, είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν ορισμένα φροντιστήρια για να δημιουργήσουν εντός των φροντιστηρίων φροντιστήρια για παιδιά του δημοτικού. Αυτά τα φροντιστήρια είναι απολύτως παράνομα. Τελεία, χωρίς αστερίσκους! Εδώ, λοιπόν, έχουμε αδειοδοτημένα φροντιστήρια που πολλές φορές έχουν και το θράσος να έχουν έξω από τα φροντιστήρια ταμπέλες που αναφέρουν τη λειτουργία τέτοιων Κέντρων. Ο ΕΟΠΠΕΠ, ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσωπικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, που είναι ένας εποπτευόμενος φορέας του Υπουργείου Παιδείας, έχει θίξει αυτό το θέμα. Εμάς οι πληροφορίες μας είναι ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στα φροντιστήρια.
Σκεφτόμαστε και διερευνούμε νομικά κάθε φροντιστήριο να στείλει στο Υπουργείο, μετά από αίτημα του Υπουργείου, μία υπεύθυνη δήλωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ότι δεν λειτουργούν τέτοια κέντρα (ΣΣ: την υπεύθυνη δήλωση που κατάργησε, για τους δικούς της λόγους, η κ. Γιαννακοπούλου). Αυτό βεβαίως δεν είναι ευχάριστο σε μία κοινωνία, να ζητάς από έναν θεσμό που εσύ τον έχεις αδειοδοτήσει να σου πει ότι δεν παρανομεί, αλλά θα αναγκαστούμε να το κάνουμε, αν οι ίδιοι δεν αποφασίσουν να εξαλείψουν αυτό το φαινόμενο. Επειδή το συγκεκριμένο δεν είναι μέρος του νόμιμου οικοδομήματος, έχουμε αυτό, έχουμε πολύ σοβαρά θέματα ασφάλειας και βεβαίως έχουμε και την ενίσχυση μίας νοοτροπίας ότι ντε και καλά τα παιδιά από τόσο μικρή ηλικία θα πρέπει να συνηθίζουν στο περιβάλλον του φροντιστηρίου. Θεωρούμε ότι όλοι αυτοί οι λόγοι είναι απαράδεκτοι και θα είμαστε πάρα πολύ κατηγορηματικοί. Η ποινή, όπως ξέρετε, είναι αφαίρεση της άδειας».
ΜΕΙΖΟΝ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ
Ο ΕΟΠΠΕΠ είναι θεσμός που εποπτεύεται από το Υπουργείο Παιδείας. Από τη σημερινή εισήγηση της κ. Γιαννακοπούλου προκύπτει ισχυρή τυπική, αλλά και ουσιαστική διαφοροποίηση με τον Υπουργό. Ο Υπουργός Παιδείας θέλει την υπεύθυνη δήλωση, η κ. Γιαννακοπούλου καμαρώνει ότι την απέσυρε. Ο Υπουργός Παιδείας θεωρεί παράνομες τις δομές και μιλά για άρση της άδειας των φροντιστηρίων δευτεροβάθμιας και των ΚΞΓ που φιλοξενούν τέτοιες δομές, η κ. Γιαννακοπούλου με δική της ερμηνεία επιχειρεί να καταδείξει ότι τα φροντιστήρια δεν έχουν σαφή προσδιορισμό βαθμίδας και η σημερινή λειτουργία φροντιστηρίων δημοτικού-Κέντρων Μελέτης δεν αντικρούει στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο που τα απαγορεύει.
 Αφήνουμε τις πράξεις της να τις κρίνει η κοινωνία.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web