Επιστολή ΟΙΕΛΕ προς τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ και τον Υφυπουργό Εργασίας: Να εφαρμοστεί άμεσα η επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας στους Ιδιωτικούς Εκπαιδευτικούς


Η ΟΙΕΛΕ, μετά και από την εντυπωσιακή ανταπόκριση των συναδέλφων στο κάλεσμα για μαζικές προσφυγές, απέστειλε προς τον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ την ακόλουθη επιστολή, ζητώντας την άμεση επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς.
Κύριε Ειδικέ Γραμματέα,
Τον Ιανουάριο του 2015, μετά από ερώτημα των Συλλόγων των εκπαιδευτικών των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, ο τότε Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κ. Ι. Σούκος εξέδωσε το Δεκέμβριο του 2015 απόφαση , σύμφωνα με την οποία η κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας είναι παράνομη, επειδή  οι εκπαιδευτικοί απασχολούνται στη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία με εξαρτημένη σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Η Φ.Ε., ανέφερε το έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας, δεν αποτελεί Νομικό Πρόσωπο του Δημοσίου Δικαίου (ώστε οι υπάλληλοί της να θεωρούνται δημόσιοι), αλλά κοινωφελές ίδρυμα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, άρα είναι σωματείο του Ιδιωτικού Δικαίου και οι εργασιακές σχέσεις των διοικητικών υπαλλήλων της διέπονται από τις διατάξεις του Εργατικού Δικαίου. Από τη στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα ισχύουν τα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και το επίδομα αδείας, η κατάργησή τους για τους υπαλλήλους της Φ.Ε. είναι αυθαίρετη και παράνομη και παραβιάζει την αρχή της ισότιμης μεταχείρισης που απορρέει από το άρθρο 288 του Α.Κ. και στηρίζεται στα άρθρα 4 του Συντάγματος και 119 της Συνθήκης της Ε.Ο.Κ.
Επιπλέον, ο Ν. 4472/2017 στο άρθρο 56 εντάσσει τις αποζημιώσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο δίκαιο του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα.Επομένως, αυτή τη στιγμή υπάρχει το ακόλουθο νομικό παράδοξο.
Από τη μία, αν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ακολουθούν υποχρεωτικά (με βάση τη Γνωμοδότηση 214/2012 του ΝΣΚ) τις αποδοχές των δημόσιων εκπαιδευτικών, αυτό δεν ισχύει για τις αποζημιώσεις τους οι οποίες, με βάση το Ν. 4472/2014 είναι δραματικά συρρικνωμένες.
Από την άλλη, αν και ο Ν. 4472/2014 εξισώνει τις αποζημιώσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με αυτές του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα, δεν καταβάλλονται σ΄αυτούς ο 13ος, ο 14ος μισθός και το επίδομα αδείας!
Είτε, δηλαδή, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί ακολουθούν καθεστώς πληρωμής δημόσιων εκπαιδευτικών, είτε ευρύτερου ιδιωτικού τομέα, δεν τους καταβάλλονται ορισμένες από τις νόμιμα καθιερωμένες αποδοχές. Τα χρήματα αυτά που δεν καταβάλλονται στους εκπαιδευτικούς δεν καταλήγουν στον κρατικό κορβανά, αλλά ενισχύουν τα έσοδα των ιδιοκτητών των ιδιωτικών σχολείων!Στη συγκεκριμένη, επομένως, περίπτωση, παραβιάζεται παράφορα η αρχή της ισότιμης μεταχείρισης εργαζόμενων, αλλά κυρίως το δημόσιο συμφέρον προς όφελος μιας ολιγομελούς ομάδας επιχειρηματιών.
Ζητούμε, επομένως, Κύριε Ειδικέ Γραμματέα, την επικαιροποίηση της απόφασης Σούκου και την επέκταση της ισχύος της για όλα τα ιδιωτικά σχολεία της χώρας, προκειμένου να αντικατασταθεί η σημαντική αυτή αδικία εις βάρος χιλιάδων ιδιωτικών εκπαιδευτικών.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web