ΔΙΚΑΙΩΣΗ: ΚΑΤΕΠΕΣΕ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ Η ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΦΙΜΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΑΘΩΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΝΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ


Κατέπεσε η απόπειρα φίμωσης της συνδικαλιστικής δράσης από τους ισχυρούς της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αθώος κρίθηκε ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο επικεφαλής της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης κ. Κόσκος. Η μηνυτήρια αναφορά αποτελεί μνημείο δίωξης της συνδικαλιστικής έκφρασης καθώς ζητούσε την ποινικοποίηση μιας απολύτως συνηθισμένης πρακτικής, όπως είναι η ειρηνική συνάθροιση διαμαρτυρίας. Τον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ εκπροσώπησε η δικηγόρος κ. Κάτια Λαϊνά.
Στο δικαστήριο παρέστη ως μάρτυρας ο Γεν. Γραμματέας της ΟΙΕΛΕ Γ. Χριστόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι το Δελτίο Τύπου για τη συγκέντρωση στην Ελληνοαμερικανική Ένωση όπου πραγματοποιούνταν το συνέδριο του Συνδέσμου των Ιδιοκτητών, καλούσε τους συναδέλφους να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά με σύνθημα «Η εκπαίδευση δεν πωλείται»  και ότι η Ομοσπονδία πάντοτε πραγματοποιεί κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της νομιμότητας. Ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ στην απολογία του τόνισε ότι πίσω από την μηνυτήρια αναφορά κρύβεται πολιτική σκοπιμότητα και προσωπικό μένος από το κ. Κόσκο, ο οποίος μάλιστα είχε διαλύσει τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Στην αγόρευσή της η νομική παραστάτιδα του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ κ. Λαϊνά τόνισε ότι η ειρηνική διαμαρτυρία αποτελεί αναφαίρετο συνταγματικό δικαίωμα των εργαζομένων και εντάσσεται στο πλαίσιο των νόμιμων και καταστατικά κατοχυρωμένων σκοπών όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Η Εισαγγελέας της έδρας υπογράμμισε ότι στη συγκεκριμένη κινητοποίηση τηρήθηκε απολύτως η νομιμότητα και ότι τόσο το Δελτίο Τύπου όσο και η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της Ομοσπονδίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν κατεγράφη κανένα επεισόδιο από τις αστυνομικές αρχές, ήταν απολύτως νόμιμες συνδικαλιστικές ενέργειες.
Η ελληνική Δικαιοσύνη απέδειξε ότι, έστω και σε δύσκολους καιρούς, τα άρθρα 11 και 23 του Συντάγματος περί ειρηνικής συνάθροισης και συνδικαλιστικών ελευθεριών είναι σεβαστά. Η σημερινή αθώωση του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ αποτελεί νίκη για ολόκληρο το εργατικό κίνημα που τα τελευταία χρόνια κατασυκοφαντείται και γίνεται στόχος συνεχών απειλών και επιθέσεων.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web