ΣΤΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΤΕΛΝΕΙ Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ Π.Ε. Δ ΑΘΗΝΑΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΜΗ ΔΙΟΡΙΣΜΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ – ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΩΣΤΟΣΟ, ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΣΑΦΕΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ, Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ ΚΑΙ ΜΑΥΡΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ


Η Διεύθυνση Π.Ε. Δ’ Αθήνας παρέπεμψε, μετά από καταγγελία της ΟΙΕΛΕ ότι εκπαιδευτικός του ιδιωτικού σχολείου «Εκπαιδευτήρια Χουρδάκη» εργάζεται ως μουσικός χωρίς διοριστήριο σε νηπιαγωγείο και δημοτικό, το νόμιμο εκπρόσωπο του συγκεκριμένου σχολείου σε πειθαρχική διαδικασία. Αναμφίβολα πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, την οποία και επικροτούμε.
Ωστόσο, τα προβλήματα στα ιδιωτικά σχολεία της Διεύθυνσης αυτής παραμένουν. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών δεν δηλώνει δράσεις και παρεκκλίσεις με αποτέλεσμα να οργιάζει η φοροδιαφυγή και η μαύρη εργασία, όπως είχαμε τονίσει σε πρόσφατη ανακοίνωση. Παρά το γεγονός ότι η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας έχει δώσει σαφείς εντολές για ελέγχους σε ιδιωτικά σχολεία, ώστε να διαπιστωθεί εάν αυτά έχουν συμμορφωθεί με όσα προβλέπει η νομοθεσία για δράσεις και παρεκκλίσεις, κάποιες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης μέχρι στιγμής δεν έχουν πράξει απολύτως τίποτα!
Αποστείλαμε καταγγελία στη Διεύθυνση και έχουμε πληροφορηθεί ότι απεστάλη προς τα σχολεία σχετικό ερώτημα. Δεν αρκεί όμως αυτό. Όπως έχουμε πολλάκις αναφέρει, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης οφείλουν να προβαίνουν σε συστηματικούς και καλά οργανωμένους (φυσικά απροειδοποίητους…) ελέγχους στα σχολεία, να καταγράφουν τις παρανομίες και να λαμβάνουν μέτρα αποκατάστασης της νομιμότητας και τιμωρίας των παραβατών της νομοθεσίας. Ζητούμε με λίγα λόγια να εφαρμοστούν οι σαφείς οδηγίες του Υπ. Παιδείας προς τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Δυστυχώς, έχουμε παρατηρήσει πως, αν και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης είναι οι «φυσικοί» επόπτες των ιδιωτικών σχολείων, σπάνια οι έλεγχοί τους καταγράφουν παρανομίες, όταν αντίστοιχοι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας φέρνουν στο φως σοβαρότατες παραβιάσεις του νομοθετικού πλαισίου! Φέρνουμε ως παράδειγμα τη περίπτωση μεγάλου ιδιωτικού σχολείου της Διεύθυνσης ΠΕ Δ’ Αθήνας που, ενώ η εν λόγω Διεύθυνση το βρήκε «άσπιλο και άμεμπτο», η Επιθεώρηση Εργασίας κατέγραψε σημαντικές παρανομίες και επέβαλε πρόστιμο 15.000 ευρώ στη διοίκηση. Οι σοβαρότατες αυτές αποκλίσεις (που δεν αφορούν μόνο στη συγκεκριμένη Διεύθυνση) στα αποτελέσματα των ελέγχων προκαλούν εύλογη απορία και η Ομοσπονδία σύντομα θα προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες. Παρατηρείται, επίσης, μια απροθυμία ορισμένων στελεχών της εκπαίδευσης να υλοποιηθεί η πολιτική βούληση του Υπ Παιδείας για καταπολέμηση της παρανομίας στα ιδιωτικά σχολεία.
Σε κάθε περίπτωση η ΟΙΕΛΕ θα συνεχίσει να ελέγχει, ως οφείλει, τη δράση των εποπτικών αρχών της πολιτείας σε σχέση με την ιδιωτική εκπαίδευση. Θα απονέμει ένσημα, όταν πραγματικά οι υπηρεσίες ασκούν ορθά το ρόλο τους προστατεύοντας τη συνταγματική νομιμότητα και το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης που και τα ιδιωτικά σχολεία παρέχουν, ενώ θα ασκεί σκληρή κριτική, όταν διαπιστώνει αδράνεια, ή ακόμη και σκοπιμότητα.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web