ΟΙΕΛΕ: ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ


Με αφορμή κείμενο κάποιων σωματείων που θυμήθηκαν, με καθυστέρηση αρκετών ημερών είναι αλήθεια, να εκδώσουν κείμενο για τα εργασιακά δικαιώματα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών την περίοδο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας εκπαιδευτικών δομών, τονίζουμε πως σε κρίσιμες ώρες για κάθε πολίτη, η κινδυνολογία και η παραπληροφόρηση είναι κάκιστοι σύμβουλοι.
Για να αρθεί κάθε αμφιβολία που – ελπίζουμε από άγνοια των συντακτών του – δημιούργησε αυτό το κείμενο, υπενθυμίζουμε ότι οι μισθοί των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία είναι νομοθετικά θωρακισμένοι (άρθρο 23 του Συντάγματος, άρθρο 36 του Ν. 682/77). Τούτο επιβεβαιώθηκε σε δύο συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα το Προεδρείο της ΟΙΕΛΕ στο Υπουργείο Παιδείας.
Επίσης, ενημερώνουμε ότι:
  • Για τους εκπαιδευτικούς σε φροντιστήρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και σε κέντρα ξένων γλωσσών η ΟΙΕΛΕ έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με την οποία ζητά την εξεύρεση λύσης για την καταβολή του συνόλου των αποδοχών τους και των ενσήμων τους.
  • Για το ίδιο ζήτημα, υπήρξε παράσταση του Προεδρείου της ΟΙΕΛΕ στη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης. Επειδή η Διεύθυνση δήλωσε αναρμόδια για μισθολογικά και ασφαλιστικά ζητήματα των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής μη τυπικής εκπαίδευσης, τα μέλη του Προεδρείου έκαναν παράσταση και στο γραφείο της Υφυπουργού Παιδείας, ώστε να πραγματοποιηθεί επείγουσα συνάντηση για να αντιμετωπιστεί το θέμα.
  • Τέλος, τις προηγούμενες ημέρες ζητήθηκε άμεση συνάντηση από τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας για να συζητηθεί το ζήτημα των αποδοχών και των ενσήμων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών της μη τυπικής εκπαίδευσης, αλλά και για να κατατεθούν όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν την εργασιακή και οικονομική εκμετάλλευση που έχουν υποστεί από τους εργοδότες τους, οι οποίοι επιχειρούν να μετατρέψουν την κρίση σε ευκαιρία μην καταβάλλοντας αποδοχές και ταυτόχρονα επιβάλλοντας (δωρεάν) εξ αποστάσεως εργασία. Υπήρξε δέσμευση ότι η συνάντηση θα λάβει χώρα την ερχόμενη εβδομάδα.
Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η Ομοσπονδία μας ήταν η πρώτη εκπαιδευτική συλλογικότητα που ζήτησε το άμεσο κλείσιμο κάθε εκπαιδευτικής μονάδας, αλλά και χώρων συνάθροισης των νέων για να προστατευθούν παιδιά, εργαζόμενοι και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Η ΟΙΕΛΕ εκπροσωπεί όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, ανεξαρτήτως χώρου εργασίας, πολιτικής ή ιδεολογικής τοποθέτησης. Καλούμε τους συναδέλφους να ενημερώνονται υπεύθυνα από τα μέλη της Ομοσπονδίας μας για οποιοδήποτε ζήτημα τους αφορά και να είναι ψύχραιμοι σε καιρούς όπου, δυστυχώς, ανθεί όχι μόνο η επιχειρηματική ασυδοσία, αλλά και το ράδιο αρβύλα.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web