ΒΟΜΒΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΕΤΑΑ: ΚΑΝΕΝΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ, ΑΝ ΒΑΛΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΝΗ


Βόμβα στο – ακόμη απολύτως αδρανές – Υπουργείο Παιδείας από την ΕΕΤΑΑ (Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης). Η ΕΕΤΑΑ έχει ήδη ενημερώσει όλους τους φορείς, μεταξύ άλλων τους φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης, ότι δεν μπορούν να λάβουν τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, αν χρηματοδοτούνται από άλλη δράση που σχετίζεται με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τούτο αφορά και μεγάλο αριθμό ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, κυρίως νηπιαγωγείων, όπου είναι γνωστό το χάος ανομίας και αυθαιρεσίας (κάνουμε ξεχωριστή αναφορά στο τέλος της ανακοίνωσης). Επειδή όμως κάποια στιγμή «το πονηρό πουλί από τη μύτη πιάνεται», η ΕΕΤΑΑ υπενθυμίζει πως σύμφωνα με  ρύθμιση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 30.3.2020 (ΦΕΚ Α΄/75), η χρηματοδότηση φορέων από το κονδύλι του ΕΣΠΑ σταματά, εάν υπάρχει κάποια άλλη μορφή συγχρηματοδότησης. Αναφέρεται συγκεκριμένα:

‘Η συνέχιση της χρηματοδότησης της παρ. 1 (των κονδυλίων ΕΣΠΑ) πραγματοποιείται υπό τον όρο της μη διπλής χρηματοδότησης ίδιων δαπανών μέσω άλλων δράσεων ή ενισχύσεων, συγχρηματοδοτούμενων ή μη, που υλοποιούνται στο πλαίσιο μέτρων που λαμβάνει η χώρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19.”

Αυτό σημαίνει, για όλους τους φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης και κυρίως τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία που χρησιμοποιούν κονδύλια του ΕΣΠΑ, ότι δεν έχουν τη δυνατότητα πλέον αυτής της χρηματοδότησης, εάν κάνουν χρήση της (παράνομης) αναστολής των συμβάσεων των εκπαιδευτικών και την αυτόματη ένταξη των φορέων αυτών στις ευεργετικές διατάξεις των επιχειρήσεων που αναστέλλουν τη λειτουργία τους.
Καλούμε τους συναδέλφους ιδιωτικούς νηπιαγωγούς να καταγγέλλουν άμεσα τυχόν αναστολή της σύμβασής τους.
Εξακολουθούμε, δε, να αναρωτιόμαστε, Τι άλλο πρέπει να γίνει, ώστε το Υπουργείο Παιδείας να λάβει, επιτέλους, μέτρα για την τήρηση της νομιμότητας;
Διαβάστε εδώ το σχετικό έγγραφο της ΕΕΤΑΑ
ΟΡΓΙΟ ΑΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ: ΒΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΝΗ, ΑΛΛΑ ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ!
Είναι γνωστή η κατάσταση οξύτατης ανομίας που επικρατεί στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία (κυρίως της γειτονιάς) την οποία διαχρονικά καταγγέλλουμε και την οποία η πολιτεία αρνείται να ελέγξει. Ήταν βέβαιο ότι οι απολύτως ασύδοτοι ιδιοκτήτες στο μεγαλύτερο αριθμό νηπιαγωγείων θα έβρισκαν ευκαιρία να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των εργαζόμενων, των δημόσιων ταμείων και των γονέων.
Σύμφωνα με καταγγελίες συναδέλφων, η παράνομη ένταξη στην Εργάνη αποτελεί νόμο στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. Ταυτόχρονα όμως οι «πονηροί» ζητούν τα δίδακτρα από τους γονείς με πρόσχημα ότι «έχουν να πληρώσουν τους εργαζόμενους»! Πρόκειται για απάτη κατά του κράτους και των γονέων και η Ομοσπονδία θα κινηθεί εναντίον κάθε ιδιοκτήτη που προβαίνει σ’ αυτή την ενέργεια.
ΓΟΝΕΙΣ: Όταν σας ζητούνται δίδακτρα, να διασφαλίζετε ότι ο εκπαιδευτικός του παιδιού σας αμείβεται κανονικά και δεν έχει μπει στην Εργάνη. Είναι ανέντιμο και άδικο απέναντί σας να είστε απολύτως συνεπείς στις υποχρεώσεις σας και κάποιοι επιτήδειοι να παρακρατούν το σύνολο των χρημάτων σας χωρίς να πληρώνουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές και μάλιστα όταν η κοινωνία υποφέρει.
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ: Όπως έχει τονίσει η ΟΙΕΛΕ, η ένταξη στην Εργάνη όχι μόνο είναι παράνομη, αλλά εγκυμονεί κινδύνους για το εργασιακό μας καθεστώς. Παρακαλούμε να καταγγέλλετε με ανώνυμα mails στην Ομοσπονδία τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία για να προβούμε σε ενέργειες.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web