Εξώδικη διαμαρτυρία της ΟΙΕΛΕ προς την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Θεσσαλονίκης που προβαίνει μονομερώς (!) σε παράνομη μείωση του ωραρίου ιδιωτικών εκπαιδευτικών


Η ΟΙΕΛΕ υποχρεώθηκε να αποστείλει σήμερα εξώδικη διαμαρτυρία προς την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης η οποία, παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες του ΣΙΕΛΒΕ (του σωματείου μας στη Βόρεια Ελλάδα) και του Προέδρου του Δ. Σελέκου που μετέβη πολλές φορές αυτοπροσώπως στην υπηρεσία, συνεχίζει την παράνομη πρακτική της μονομερούς, βλαπτικής μεταβολής του ωραρίου ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Από την παράνομη μείωση των ωρών των συναδέλφων επωφελούνται ξεκάθαρα οι διοικήσεις των σχολείων που δίνουν τις ώρες σε νέους συναδέλφους που «στοιχίζουν» λιγότερα.

Αφορμή για την αποστολή του εξώδικου στάθηκε η αποδοχή εκ μέρους της Διεύθυνσης της μείωσης του ωραρίου συναδέλφου σε γνωστό ξένο σχολείο της πόλης από 20 ώρες την εβδομάδα σε 8 (!!) χωρίς να το έχει ζητήσει ο/η εκπαιδευτικός και χωρίς να έχει προκύψει κατάργηση τάξης ή τμήματος (είναι οι δύο μοναδικοί νόμιμοι τρόποι μείωσης του ωραρίου – δείτε σχετική ανακοίνωσή μας εδώ). Αν και υπήρξε άμεση αντίδραση του ΣΙΕΛΒΕ, η Διεύθυνση αρνήθηκε να αποκαταστήσει το νόμιμο ωράριο του/της συναδέλφου. Είναι, όμως, εξοργιστικό ότι σε ερώτηση του Προέδρου του ΣΙΕΛΒΕ στους αρμόδιους της Διεύθυνσης για ποιο λόγο εμμένουν στην παράνομη αυτή ενέργεια, η απάντηση ήταν ότι εστάλη εγγράφως ερώτημα και έλαβαν θετική απάντηση από τη Διεύθυνση Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας! Όταν ζητήθηκε από τον Πρόεδρο του ΣΙΕΛΒΕ η αλληλογραφία, οι υπάλληλοι (εύλογα, όπως αποδείχθηκε…) αρνήθηκαν να τη χορηγήσουν… Άμεσα ο Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ επικοινώνησε αρχικά με το Τμήμα Ξένων Σχολείων της Διεύθυνσης Ιδιωτικής Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘΑ και στη συνέχεια με την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης  και υπήρξε διαβεβαίωση ότι κανένα γραπτό ερώτημα δεν κατατέθηκε από τη Διεύθυνση Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, η απάντηση αυτή εστάλη εγγράφως στην ΟΙΕΛΕ!

Από όλα αυτά προκύπτει ξεκάθαρα ότι η συγκεκριμένη Διεύθυνση δρα αυτοβούλως, μειώνοντας μονομερώς το ωράριο εκπαιδευτικών παρά το γεγονός ότι η ενέργεια αυτή είναι παράνομη. Δυστυχώς, όπως μας ενημέρωσε το σωματείο μας στη Βόρεια Ελλάδα, δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη Διεύθυνση προβαίνει στη συγκεκριμένη ενέργεια. Είναι, δε, ενδεικτική η ενέργεια αυτή της ευρύτερα ελλειμματικής εποπτείας (το γράφουμε ευγενικά…) των αρμόδιων ελεγκτικών φορέων της πολιτείας στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της «ιδιαίτερης» σχέσης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα σε στελέχη της δημόσιας διοίκησης με ιδιοκτησίες ιδιωτικών σχολείων. Θυμίζουμε ότι από τις 49 καταγγελίες που η ΟΙΕΛΕ έστειλε προς Διευθύνσεις Εκπαίδευσης την περασμένη χρονιά, «ελέγχθηκαν» μόλις 2 (!) και, φυσικά, δεν επεβλήθη καμιά ποινή σε κάποιον εκπρόσωπο διοίκησης ιδιωτικού σχολείου. (Για την εξαιρετικά ευνοϊκή μεταχείριση ιδιοκτητών στα πειθαρχικά συμβούλια του ΥΠΑΙΘΑ και μάλιστα για βαρύτατες παραβιάσεις της εκπαιδευτικής νομοθεσίας, θα υπάρξει ξεχωριστή ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες).

Η ΟΙΕΛΕ στο εξώδικό της εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της προς τη Διεύθυνση για την έκδοση της παράνομης διοικητικής πράξης η οποία έχει δυσμενείς έννομες συνέπειες στον/στη συνάδελφό μας κατά παράβαση της αρχής της νομιμότητας και της αρχής του εργατικού δικαίου περί απαγόρευσης της μονομερούς βλαπτικής μεταβολής των όρων εργασίας. Ζήτησε την άμεση αποκατάσταση του νόμιμου ωραρίου του/της εκπαιδευτικού και τόνισε ότι, σε διαφορετική περίπτωση, ότι θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες νομικές ενέργειες τόσο εναντίον της Υπηρεσίας όσο και των εμπλεκομένων υπαλλήλων της στην έκδοση της παράνομης πράξης για κάθε παράβαση του νόμου, αλλά και για την παράβαση καθήκοντος.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web