Το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει τη διάλυση των εργασιακών μας σχέσεων με συμβόλαια μηδενικών ωρών!! Σε άμεσο κίνδυνο διοριστήρια και προϋπηρεσία, την παρέμβαση Πιερρακάκη ζητάει η ΟΙΕΛΕ

Με οργή και κατάπληξη χιλιάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πληροφορήθηκαν σήμερα από  δημοσιεύματα του Τύπου ότι το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει την οριστική ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Καθιερώνει συμβόλαια παραγγελίας (μηδενικών ωρών ή on demand), το οποίο σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών σε Ιδιωτικά Σχολεία, Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών δεν θα έχουν σταθερή εργασιακή σχέση, αλλά θα βρίσκονται στη διάθεση του εργοδότη για να δουλέψουν κάποιες ώρες ή ημέρες.

Αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες, όχι μόνο για τις εργασιακές μας σχέσεις, αλλά και για την ίδια την εκπαίδευση. Οι εκπαιδευτικοί στα ιδιωτικά σχολεία απειλούνται με κατάργηση του διοριστηρίου τους, επομένως και της προϋπηρεσίας την οποία αποκτούν για την δημόσια εκπαίδευση. Οι δε εκπαιδευτικοί στη μη τυπική ιδιωτική εκπαίδευση (Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών) θα δουν τα ήδη ελάχιστα εργασιακά τους δικαιώματα  να μηδενίζονται, καθώς θα μετατραπούν σε εκπαιδευτικούς μίας χρήσης. Αυτή η κατάσταση είναι μοιραίο ότι θα στοιχίσει στη ποιότητα των παρεχόμενων εκπαιδευτικών υπηρεσιών,. Με αναλώσιμους εκπαιδευτικούς μίας χρήσης, δεν υπάρχει ούτε τάξη, ούτε σχολείο, ούτε Παιδεία. Αυτοί που πλήττονται κατά κύριο λόγο είναι οι μαθητές των οποίων οι εκπαιδευτικές μονάδες, μετατρέπονται πλέον επίσημα σε super market.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά; Διότι, όπως η ΟΙΕΛΕ είχε έγκαιρα ενημερώσει κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, υπάρχει ένα τεράστιο κύμα παραίτησης (Big Quit) από την ιδιωτική εκπαίδευση, λόγω των  άθλιων εργασιακών συνθηκών. Και πώς αποφασίζει ο Υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση; Κατ’ εντολή των μεγαλοεπιχειρηματιών της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με την ολοκληρωτική εξαθλίωση των εργαζόμενων του χώρου! Όλα στο βωμό του κέρδους!

Υπενθυμίζουμε στους εκτελεστές των επιχειρηματικών συμβολαίων ότι οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες και νομοθετικά θεμελιωμένες. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι οι εκπαιδευτικοί σε Φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών εποπτεύονται και από το Υπουργείο Παιδείας. Τα σχέδιά τους σκοντάφτουν τόσο στο Σύνταγμα όσο και στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο. Η ΟΙΕΛΕ απέστειλε σήμερα επιστολή με το χαρακτηρισμό του επείγοντος στον Υπουργό Παιδείας κύριο Πιερρακάκη, ζητώντας του να τηρήσει τον θεσμικό του ρόλο σε σχέση με την ιδιωτική εκπαίδευση. Θα ενημερώσει, δε, τα πολιτικά κόμματα, τη ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες των κλάδων που περιλαμβάνονται στο εκτρωματικό σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας.

Συνάδελφοι, βρισκόμαστε όλοι σε επαγρύπνηση. Αν το σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας-επιχειρηματιών της εκπαίδευσης υλοποιηθεί, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα βρεθούν αντιμέτωποι με το πλέον οδυνηρό καθεστώς στην ιστορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Θα πρέπει να είμαστε όλες και όλοι έτοιμοι να απαντήσουμε δυναμικά σε όσους επιχειρήσουν να μετατρέψουν το χώρο της εκπαίδευσης σε εμπόριο και τους εκπαιδευτικούς σε εργαλεία μίας χρήσης.

Δείτε εδώ  την επιστολή της ΟΙΕΛΕ στον Υπουργό Παιδείας.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web