Πρωτοσέλιδο στην Ελευθεροτυπία 10-12-2011


Ο Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ ΖΗΤΕΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ

«Να μη γίνουν περικοπές σε ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς»

Την παρέμβαση της Αννας Διαμαντοπούλου, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος και να κριθούν παράνομες οι όποιες περικοπές αποδοχών έχουν γίνει στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, ζήτησε χθες από τη Βουλή ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης.
Ο κ. Κουβέλης επικαλέστηκε την πρόσφατη απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με την οποία κλείνει οριστικά το θέμα που είχαν ανοίξει οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, ζητώντας την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς. Το θέμα είχε παρουσιάσει αναλυτικά η «Ε» στις 29 Νοεμβρίου.
Την 1η Δεκεμβρίου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έστειλε την εξής απάντηση στο υπουργείο Παιδείας: «Οι διατάξεις του Ν. 4024/2011 δεν μπορούν να εφαρμοστούν και στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, δεδομένου ότι δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ανωτέρου νόμου». Είχε προηγηθεί ανάλογου περιεχομένου εγκύκλιος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, Β. Κουλαϊδή.
Παρ' όλα αυτά, ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ) έστειλε επιστολή στην «Ε» κάνοντας λόγο για «εξαιρετικά κακόβουλο άρθρο». Στην επιστολή τους, οι ιδιοκτήτες επικαλούνται το νόμο 682 του 1977 που προβλέπει τη μισθολογική εξομοίωση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με τους ομοιόβαθμους συναδέλφους τους, του Δημοσίου.
Ο ΣΙΕΙΕ κατηγορεί την «Ε» ότι «διαστρεβλώνει κατάφωρα την αλήθεια» για τα ιδιωτικά σχολεία. Να δούμε ποιες είναι οι αλήθειες που επικαλούνται οι ιδοκτήτες για να στηρίξουν το αίτημά τους, το οποίο παρουσιάζουν όχι μόνο ως δίκαιο αλλά και νόμιμο.
Αλήθεια πρώτη: «Επί 3 δεκαετίες οι μισθοί των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ενσωμάτωναν όλες τις αυξήσεις που με απόφαση της πολιτείας ελάμβαναν οι δημόσιοι εκπαιδευτικοί και μάλιστα συχνά τα ιδιωτικά σχολεία καλούνταν να καταβάλουν αυξήσεις αναδρομικά». Αυτό είναι βεβαίως πασιφανές ότι δεν άρεσε στους ιδιοκτήτες.
Αλήθεια δεύτερη: «Αυτό το προνομιακό, μισθοδοτικό καθεστώς της πλήρους εξομοίωσης η ΟΙΕΛΕ επιδίωξε να το προσαρμόσει στα δικά της μέτρα, απαιτώντας να υπολογίζονται τα δώρα εορτών και τα επιδόματα αδείας σύμφωνα με την κοινή εργατική νομοθεσία. Την ίδια στιγμή διεκδικούσε επιπλέον αυξήσεις για τους εκπαιδευτικούς και απαιτούσε από το υπουργείο Ανάπτυξης να τους παγώσει τα δίδακτρα». Είναι επίσης πασιφανές ότι δεν άρεσε στους ιδιοκτήτες.
Ερώτημα πρώτο: Πώς είναι δυνατόν να πατούν οι ιδιοκτήτες σε αυτές τις δυο αλήθειες για να ερμηνεύσουν όπως θέλουν το νόμο για το ενιαίο μισθολόγιο; Να λένε δηλαδή ότι «το καθεστώς πλήρους εξομοίωσης των αποδοχών των ιδιωτικών με αυτές των δημοσίων είναι που ΑΠΑΙΤΕΙ την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς»;
Ερώτημα δεύτερο: Πώς είναι δυνατόν να αγνοούν την παραπάνω απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προς το υπουργείο Παιδείας με ημερομηνία 1/12/2011 και αριθμό πρωτοκόλλου 2.82176/0022, που απαντά καθαρά και ξάστερα. Ούτε βέβαια η προηγούμενη εγκύκλιος του Β. Κουλαϊδή με το ίδιο περιεχόμενο δεν στάθηκε ικανή να πτοήσει τους ιδιοκτήτες.
Και μια τελευταία αλήθεια των ιδιοκτητών, εξόχως αποκαλυπτική: Από τους ισολογισμούς των ιδιωτικών σχολείων, λένε, προκύπτει ότι «τα ιδιωτικά σχολεία υφίστανται πολλαπλά και σε όλα τα επίπεδα τις συνέπειες της κρίσης».
Ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web