ΤΕΡΜΑ ΣΤΟ ΡΙΦΙΦΙ ΤΩΝ ΣΧΟΛΑΡΧΩΝ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΜΑΣ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ – ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΟΥ 4024/2011 (ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ)

Τέλος στα όνειρα των σχολαρχών να αρπάξουν 32 εκατομμύρια ευρώ από τις τσέπες μας βάζει απάντηση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (Α.Π. 2/39884/00224/1-12-2011) σε ερώτημα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων του ΥΠΔΒΜΘ που κατατέθηκε στις 21/11/2011 με αντικείμενο το αν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί πρέπει να ενταχθούν στο Ενιαίο Μισθολόγιο. Το ΓΛΚ, λαμβάνοντας υπόψιν το άρθρο 36 του ν. 682/77 (Οι Ιδιωτικοί Εκπαιδευτικοί λαμβάνουν τουλάχιστον τας εκάστοτε αποδοχάς των ομοιοβάθμων των δημοσίων εκπαιδευτικών) και το πεδίο εφαρμογής του ν. 4024/2011 που αφορά μόνο τους υπαλλήλους του κράτους απαντά στο ερώτημα της συγκεκριμένης Διεύθυνσης του ΥΠΔΒΜΘ ότι οι διατάξεις του νόμου αυτού δεν αφορούν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι μπορούν να έχουν υψηλότερες αποδοχές από αυτές των δημοσίων εκπαιδευτικών.
Η απάντηση αυτή δικαιώνει πλήρως τη νομική γραμμή της ΟΙΕΛΕ και καταρρίπτει την επιχειρηματολογία του ΣΙΕΙΕ που εδώ και αρκετές ημέρες έχει επιδοθεί σε μια άνευ προηγουμένου εκστρατεία επιχείρησης επιβολής του Ενιαίου Μισθολογίου στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς με αφόρητες πιέσεις σε υπηρεσιακούς παράγοντες, με πλήθος επιστολών σε σχολεία-μέλη, με προσφυγή ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το χειρότερο, με απειλές απόλυσης εναντίον εκπαιδευτικών. Ταυτόχρονα η απάντηση του ΓΛΚ αποτελεί κόλαφο για τα σχολεία εκείνα που ήρθαν σε ρήξη με τους εκπαιδευτικούς τους, προκειμένου να τους φορτώσουν αποκλειστικά όλα τα βάρη της κρίσης με τη δραματική συρρίκνωση – κατά 35-40% - των μισθών τους για να διατηρήσουν ανέπαφη την προ κρίσης κερδοφορία τους.
Στο ίδιο έγγραφο το ΓΛΚ διευκρινίζει πως οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δικαιούνται την εφ’ άπαξ έκτακτη οικονομική παροχή που προέβλεπε ο ν. 3758/2009 (την περίφημη παροχή των 500 ευρώ).
Η ΟΙΕΛΕ ζήτησε σήμερα από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΔΒΜΘ να ενημερωθούν άμεσα οι Δ/νσεις ΠΕ και ΔΕ σε όλη τη χώρα για την ως άνω οδηγία του ΓΛΚ και να τιμωρηθούν όσοι σχολάρχες αυθαίρετα και παράνομα ενέταξαν τους εκπαιδευτικούς των σχολείων τους στο Ενιαίο Μισθολόγιο. Ωστόσο, οφείλουμε να τονίσουμε για μια ακόμη φορά πως η τήρηση της νομιμότητας εξαρτάται και από εμάς. Δεν υπογράφουμε τις παράνομες μισθοδοτικές καταστάσεις, διότι η υπογραφή μας είναι ο μόνος νόμιμος τρόπος να μειώσουν τις αποδοχές μας οι εργοδότες. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, παρά το ότι δεν συναινέσαμε, πρέπει να το καταγγείλουμε στην αντίστοιχη διεύθυνση εκπαίδευσης και στον σύλλογό μας. Καλό θα ήταν ακόμη και οι συνάδελφοι που υπέγραψαν ή αποδέχθηκαν σιωπηρά την υπαγωγή τους στο Ενιαίο Μισθολόγιο, να δηλώσουν έστω και καθυστερημένα με υπεύθυνή τους δήλωση προς το σχολείο και προς την αντίστοιχη διεύθυνση εκπαίδευσης ότι δεν αποδέχονται την περικοπή.

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web