Κλαδικό Ινστιτούτο ΟΙΕΛΕ: Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής προσεγγίζει το 10, φόβοι για μεγάλο αριθμό κομμένων υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις


Το Κλαδικό Ινστιτούτο της ΟΙΕΛΕ με επικεφαλής τον Υπεύθυνο Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Ομοσπονδίας Στρ. Γεωργουδή παρουσιάζει σήμερα μια πρώτη επεξεργασία των στοιχείων που προέκυψαν από τις βαθμολογίες των υποψηφίων στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Δημοσιεύουμε πίνακα στον οποίο αναφέρονται οι Μέσοι Όροι ανά μάθημα και ανά Ομάδα Προσανατολισμού για τις Πανελλαδικές του 2021. Οι υπολογισμοί βασίζονται στα στατιστικά που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας χτες, Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021.




Από τα πρώτα αυτά στοιχεία προκύπτει ότι τουλάχιστον σε δύο τομείς (Θετικών Επιστημών και Επιστημών Υγείας) η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είναι πολύ κοντά στο 10 (9,57 και 9,70 αντίστοιχα).Αυτό γεννά φόβους ότι θα υπάρξουν υποψήφιοι που θα κοπούν, αν και ο μ.ο. τους αγγίζει το 10!

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη μελέτη του Κλαδικού Ινστιτούτου της ΟΙΕΛΕ που κατατέθηκε στις 14 Μαΐου, τουλάχιστον 25.000 μαθητές θα βρεθούν εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Δεν πρόκειται μόνο για μαθητές με πολύ χαμηλές επιδόσεις (όπως έντεχνα διαρρέει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας) αλλά σε πολλές περιπτώσεις εκτός νυμφώνος θα μείνουν  παιδιά με υψηλή βαθμολογία. Όπως είχαμε τονίσει στη μελέτη μας, η Ε.Β.Ε.ΔΕΝ είναι η τυπική βάση του 10, αλλά ένα «δυναμικό» φίλτρο αποκλεισμού που θα καθορίζεται από το σύνολο των επιδόσεων όλων των υποψηφίων κάθε Επιστημονικού Πεδίου (ΕΠ). Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι υποψήφιοι με επίδοση χαμηλότερη της Ε.Β.Ε. ΔΕΝ έχουν καν το δικαίωμα κατάθεσης Μηχανογραφικού Δελτίου!

Η Ομοσπονδία και το Κλαδικό της Ινστιτούτο θα επεξεργαστούν τα στοιχεία που θα προκύψουν μετά τη δημοσιοποίηση των βάσεων και του αριθμού των επιτυχόντων και θα δώσουν στη δημοσιότητα την πλήρη εκτίμησή τους για τις επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στις ζωές χιλιάδων παιδιών.

 Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί η ολιγωρία του Υπουργείου Παιδείας να δημοσιοποιήσει την κλιμάκωση των μορίων των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2021. Η απόκρυψη του σχετικού πίνακα, που τα προηγούμενα χρόνια ανακοινωνόταν μαζί με τα υπόλοιπα στατιστικά στοιχεία, υποκρύπτει ενδεχομένως την διάθεση του Υπουργείου να «κερδίσει» λίγες μόνο ημέρες, καθώς φοβάται την οργή των μαθητών(και των οικογενειών τους) που θα μείνουν εκτός νυμφώνος λόγω της εφαρμογής της Ε.Β.Ε.!

 

Ανάπτυξη και Σχεδίαση: Γιάννης Παπαδόπουλος, Τάσος Μπάρμπας, Μιγκιπή Αναστασία

Designed by Posicionamiento Web